Nasleep voor Pirelli van gevecht om Continental

ROME, 14 JAN. De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli heeft een optie gekocht op 34 procent van de aandelen van haar Duitse concurrent Continental, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De optie wordt eerder gezien als een poging de schade van de mislukte overnamepoging zoveel mogelijk te beperken dan als een nieuwe poging om Continental over te nemen.

De opties op de aandelen van Continental, die komen naast het belang van vijf procent in Continental dat in handen is van de in Amsterdam genoteerde Pirelli Tyre Holding, passen in het saneringsplan dat Pirelli heeft opgesteld in samenwerking met de Italiaanse bank Mediobanca. Dit plan moet Pirelli in staat stellen de gevolgen van de tegenvallende bandenmarkt en de verliezen van de overnamepoging van Continental te boven te komen.

Pirelli heeft zijn bondgenoten in de overnamepoging volgens afspraak schadeloos gesteld voor de waardedaling van de aandelen Continental die zij hadden gekocht. Dit heeft Pirelli in totaal 134 miljard lire gekost, ruim 200 miljoen gulden. Deze aandelen zijn tegen de marktprijs door Mediobanca overgenomen. Pirelli heeft Mediobanca ongeveer 130 miljard lire betaald voor een optie op deze aandelen die twee jaar geldig is en daarna tot vijf jaar kan worden verlengd. Mediobanca heeft nu 32 procent van de aandelen van Continental. Pirelli heeft ook een optie genomen op de twee procent van Continental die in handen is van Fiat.

Hoewel Pirelli nieuwe gesprekken met Continental niet heeft uitgesloten, lijkt het Milanese bedrijf volgens beursanalysten te wachten op een koersstijging van de aandelen Continental, om ze dan te kunnen verkopen.

Het totale verlies van de mislukte overnamepoging is door Pirelli gesteld op 340 miljard lire, ruim 510 miljoen gulden. Op de balans voor 1991 komen daarbij ook 240 miljard lire kosten van herstructurering en 110 miljard lire industriële verliezen. Het totale negatieve resultaat van vorig jaar komt hiermee op 690 miljard lire, 1,3 miljard gulden.