Nam neemt Noors belang olievelden over

ROTTERDAM, 14 JAN. De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft haar belangen in de olie- en gaswinning op het Nederlandse deel van de Noordzee verkocht aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Dit heeft een medewerker van het bedrijf in Den Haag vanochtend bevestigd. Ook het Belgische Petrofina, partner van Statoil in een aantal Nederlandse velden, vermindert zijn belangen in Nederland en verkoopt deze aan de NAM. NAM wilde wegens een afspraak met Statoil vanochtend nog geen commentaar geven, hoewel het persbericht over de transtacties al op de post was gedaan.

Statoil wil zich concentreren op grotere exploratie-activiteiten elders in de wereld en besloot daartoe in 1990 al tot een "strategische samenwerking' met British Petroleum. Ook BP verkocht in 1991 zijn belangen in Nederland, omdat de kleine velden in het Nederlandse deel van de Noordzee onvoldoende winst opleverden.

Statoil gaat nu dezelfde weg op en maakt daarmee geld vrij voor grote operaties met BP in het Verre Oosten, West-Afrika en in de Sovjet-Unie. De twee bedrijven namen samen een aandeel van bijna 20 procent in een groot olieveld in Azerbaidzjan.

Statoil heeft sinds 1983 een aandeel in de winning van olie en gas in Nederland en beschikte vorig jaar nog over zes concessies. Het bedrijf had belangen van 6,4 procent in het "Kotterveld' en 7,5 procent in het "Loggerveld', deed in vier blokken exploratieboringen, waarvan er drie niet resulteerden in een commercieel exploitabele winning. Daardoor werd voor miljoenen verlies geleden. Statoil verwachtte pas op langere termijn commercieel exploitabele vondsten te kunnen doen in Nederland.

De NAM, een joint venture van Shell en Esso, toonde belangstelling voor het blok B16 waar ook Petrofina actief is omdat het vlak in de buurt een gasveld heeft.