MGM/Pathé op verdubbeld verlies

Het verlies van de Amerikaanse filmmaatschappij MGM/Pathé Communications, de laatste tijd vooral bekend als juridisch strijdtoneel van de omstreden Italiaanse financier Giancarlo Parretti en van Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), is in het derde kwartaal van het lopende boekjaar meer dan verdubbeld van 36 miljoen dollar tot 73,3 miljoen dollar.

Het derde kwartaal liep af op 18 september.

Het verlies per aandeel steeg van 0,71 dollar tot 1,22 dollar. Over de eerste negen maanden liep het verlies op van 69,7 miljoen dollar tot 233,2 miljoen dollar. Per aandeel steeg het verlies van 1,37 dollar tot 3,89 dollar.

MGM/Pathé liet weten dat vergelijkingen met de cijfers van het voorgaande boekjaar weinig zin hebben omdat de boekhouding is gewijzigd en MGM in november 1990 werd overgenomen door Parretti's bedrijf Pathé. Deze acquisitie werd grotendeels gefinancierd door CLBN.

De forse verliezen zijn vooral toe te schrijven aan de overnamekosten, uitgaven voor juridische procedures aangespannen door ex-topman Parretti en een onvrijwillige faillissementsprocedure.

Parretti heeft de zeggenschap bij MGM/Pathé op last van de rechter definitief moeten afstaan aan CLBN.

De omzet steeg in het derde kwartaal van 153,5 miljoen dollar tot 202,2 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 478,6 miljoen dollar tot 703 miljoen dollar.