Medicopharma wil medicijnengroothandel aan directie verkopen

AMSTERDAM, 14 JAN. De nog steeds in surseance van betaling verkerende Medicopharma NV zal waarschijnlijk via een management buy-out haar medicijnengroothandel verkopen.

Dit zeggen bronnen rondom het tobbende Zaanse concern. De prijs zou circa 20 miljoen gulden bedragen. Financieel-directeur drs. H.B. Markowsky wilde vanmorgen desgevraagd geen commentaar geven op de berichten.

Bij de onderhandelingen over de management buy-out staat de beursnotering van Medicopharma centraal. Het is de vraag of de nieuwe directie van de groothandel naast de aantrekkelijke compensabele verliezen van circa 80 miljoen gulden eveneens zal worden opgezadeld met de beursnotering. Het nieuwe management van de groothandel zou, indien de notering zou blijven bestaan en gekoppeld wordt aan de groothandel, niet honderd procent van de aandelen in handen hebben.

De definitieve verkoop van de groothandel hangt af van de goedkeuring van huisbankier ABN Amro. Een woordvoerder van de bank wilde vanmorgen geen commentaar geven maar doorgaans betrouwbare bronnen melden dat de bank akkoord gaat met de voorgestelde management buy-out.

Branchegenoot ACF haakte onlangs definitief af als kandidaat-koper voor de groothandel van Medicopharma en geneesmiddelenfabrikant Pharbita. Mr. J. de Wit, secretaris van de raad van bestuur van ACF, bevestigde vanmorgen desgevraagd dat ACF geen belangstelling meer heeft voor beide onderdelen. “Het toevoegen van deze twee onderdelen aan ACF zou veel te veel complicaties met zich mee brengen, zowel op logistiek als financieel gebied. Om die reden hebben wij besloten af te zien van overname”, aldus De Wit. Om soortgelijke redenen haakte branchegenoot Interpharm uit Den Bosch vorig najaar af.

ACF heeft wel belangstelling voor Rooster, producent van contractvloeistof voor röntgenfoto's. Het bedrijf zou volgens analisten circa tien miljoen gulden moeten kosten. De Wit bevestigt dat Rooster interessant is voor ACF maar wil nog niet over een prijs praten.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kon vandaag nog niet in aandelen Medicopharma worden gehandeld. De handel in Medicopharma werd gisteren door de commissaris voor de notering tot nader order opgeschort “in afwachting van een bericht”. Vorige week was het aandeel een speelbal van speculatieve beleggers die de koers ruim 72 procent opdreven naar een slotkoers vorige week vrijdag van 1,90 gulden.