Liquidatie BCCI in Groot-Brittannië

LONDEN, 14 JAN. Vandaag valt zowel in Groot-Brittannië als op de Kaaiman Eilanden definitief het doek voor de door schandalen in opspraak gekomen Bank of Credit and Commerce International (BCCI). Rechters in Londen en Georgetown zullen vrijwel zeker toestemming geven om de vestigingen van de bank te liquideren.

Het ontdekken van grootscheepse fraude bij BCCI leidde in juli vorig jaar tot gedwongen sluiting van de kantoren van de bank in 62 landen.

De beslissingen tot liquidatie zijn vermoedelijk weinig meer dan een formaliteit nadat op 3 januari het hooggerechtshof in Luxemburg, in welk land onder andere BCCI's moedermaatschappij is gevestigd, al heeft besloten dat alle activiteiten van de bank op Luxemburgs grondgebied moeten worden beëindigd.

De ondergang van BCCI, wel de “grootste bankfraude uit de geschienis” genoemd, heeft beleggers en spaarders over de hele wereld gedupeerd. Vooral in Engeland, waar de bank haar meest actieve vestiging had, zijn velen duizenden leden van de Aziatische gemeenschap hun geld kwijtgeraakt. BCCI wordt beschuldigd van het vervalsing van boeken, het witwassen van (drugs)geld en het omkopen van politici. In december heeft BCCI tegenover de Amerikaanse justitie in een aantal gevallen schuld bekend en medewerking toegezegd aan het verdere justitiële onderzoek naar de activiteiten van de bank in de VS.

De grootaandeelhouders van BCCI in de Golfstaat Abu Dhabi zijn er tot nu toe niet in geslaagd een reddingsplan voor bepaalde BCCI-onderdelen op te stellen. Niettemin heeft de officiële bewindvoerder van de bank, de accountantsfirma Touche Ross, gedupeerde rekeninghouders een uiteindelijke uitkering van 40 procent van hun vorderingen in het vooruitzicht gesteld.

Touche Ross en andere accountantskantoren die de BCCI-zaken het afgelopen halfjaar hebben trachten uit te pluizen, hebben aan de affaire behoorlijk geld verdiend. Volgens de Britse krant The Independant beliepen de accountantskosten het afgelopen halfjaar in totaal al bijna een kwart miljard gulden.