Krajicek vindt rol als favoriet wat overdreven

MELBOURNE, 14 JAN. Tennis Australia had Richard Krajicek vandaag weggestopt op baan 13. Waarschijnlijk heeft de organisatie dat voor het laatst in dit toernooi gedaan. De manier waarop hij de Duitser Christian Saceanu aan de kant zette, 6-3 6-3 6-3 in maar net vijf kwartier, was erg indrukwekkend. Ver van het stadion, waar hij vorig jaar steeds op een van de show-courts mocht aantreden, maakte hij zijn reputatie van outsider, van de man die iedere tegenstander kan verrassen, waar.

De twintigjarige Hagenaar vindt het persoonlijk wat overdreven dat hij zo hoog genoteerd staat bij de bookmakers, dat de Australische kranten hem in één adem noemen met bijvoorbeeld Ivanisevic als mogelijke belager van de groten. “Ik denk dat het komt doordat ik vorige week van Lendl heb gewonnen. Dat spreekt aan, maar toen speelde ik veel slechter dan tegen Saceanu. Na Lendl verloor ik trouwens de volgende partij tegen Hlasek.” Zulke zaken kan hij tegenwoordig vrij gemakkelijk van zich afzetten. “Ik speelde niet goed, Hlasek wel. Vroeg in die partij liet ik een break-kans voorbij gaan. Misschien loopt alles heel anders als ik hem wel had gebroken. Hij vindt het namelijk niet fijn tegen mij te spelen. De meesten trouwens niet.”

Saceanu liet daar weinig van merken. De Duitser, toch een man die degelijk in de top-honderd staat, berustte in het onvermijdelijke. De voor hem volstrekte onbespeelbaarheid van de service van Krajicek. Het duidelijkst was dat in de derde set. In vijf opslagbeurten verloor Krajicek slechts vijf punten. “Als de service goed gaat, zijn ook de return-games veel gemakkelijker. Het is namelijk niet normaal dat je verliest als je steeds je service wint.” De zekerheid van Krajicek, na een doorbraak in het begin van de eerste set, was dat Saceanu niet al zijn opslagbeurten zou thuisbrengen. Het maakte zijn werk een stuk gemakkelijker, maar ook dat veranderde niets aan zijn zeer gedegen instelling.

“Ik heb een heel solide partij gespeeld, gewoon gedaan wat ik moest doen. Ik was erg dominant, ik kreeg steeds meer het gevoel dat mijn vorm aan het terugkomen is. Daar heb ik trouwens hard voor gewerkt. Tot ik uit Sydney naar hier vertrok ben ik dagelijks met de conditie bezig geweest. Gewichten, fietsen, alles wat nuttig is. Dat helpt, maar ik ben nog niet zo goed als in de eerste twee sets tegen Lendl bij de US Open.” Tegen Saceanu was dat ook geen absolute noodzaak. Met de service, maar ook met striemende basis-slagen, zonder één gemiste smashkans en met soms zeer speelse puntjes, was de wedstrijd steeds in zijn handen. Wat hem wacht staat hem nog niet duidelijk voor ogen. “Ik weet dat ik in de onderste helft van het speelschema sta en dat de weg daarin voor Paul Haarhuis zwaarder zal zijn.”

Krajicek ontmoet in de volgende ronde de Amerikaan Jim Grabb en daarna de winnaar van het duel tussen Michael Chang en Cristiano Caratti, de Italiaan die hem vorig jaar in de vierde ronde van Melbourne uitschakelde. Voor Krajicek is het nog te vroeg daaraan te denken. (ANP)