"Kabinet is incompetent'; Felle kritiek op regering van Boris Jeltsin

MOSKOU, 14 JAN. De Russische regering heeft het gisteren tijdens een rumoerige zitting van de Opperste Sovjet van Rusland zwaar te verduren gekregen. De regering weigert evenwel gehoor te geven aan oproepen af te treden wegens “incompetentie”.

De voorzitter van de Opperste Sovjet, Roeslan Chasboelatov, opende gisteren de aanval op de regering van president Boris Jeltsin. Hij zei dat de regering “ongecontroleerde, anarchistische prijshervormingen” heeft afgekondigd en een “intens zinloos” economisch beleid voert, dat los staat van “de werkelijkheid van het economische leven”. Hij viel Jeltsin - die behalve president van Rusland ook premier is - niet persoonlijk aan, maar riep de regering wel op op te stappen: “Ofwel de president zou de in feite niet functionerende regering moeten vervangen, of de Opperste Sovjet zou dat moeten doen. De president zou afstand moeten nemen van de regering, die niet alleen faalt, maar gewoon incompetent is”, aldus Chasboelatov. Hij bracht in het parlement verslag uit van een recente reis naar de stad Rjazan, waar hij “geschokt” moest constateren dat melk, die voor de prijsliberalisatie 65 kopeken per liter kostte, nu voor zeventien roebel per liter wordt verkocht.

Ook het plan voor de privatisering van staatsboerderijen deugt volgens Chasboelatov niet. Hij noemde het plan “een monsterlijke stupiditeit”.

Ook zijn plaatsvervanger, Vladimir Sjoemeiko, viel de regering van Rusland scherp aan wegens de prijsliberalisatie van 2 januari. Hij wees op de sociale spanningen die het gevolg zijn van de prijsexplosie en zei dat een opiniepeiling in de Siberische stad Irkoetsk heeft uitgewezen dat veertig procent van de ondervraagden bereid is wegens de prijsliberalisatie de straat op te gaan en dat zestig procent de regering beschuldigt van een beleid dat de problemen verergert.

Later gisteren meldde het gewoonlijk goedingelichte persbureau Interfax dat Jeltsin heeft besloten volgende week af te treden als premier. Een woordvoerder van de president, Aleksej Novikov, sprak dat evenwel direct tegen.

Ook de regering treedt niet af, zo verzekerde gisteren de Russische vice-premier en minister van economische zaken, Jegor Gaidar. Hij verdedigde het hervormingsbeleid van de Russische regering - waarvan hij zelf de belangrijkste architect is - met het argument dat “alles wat gebeurt, binnen het kader van onze voorspellingen en onze verwachtingen blijft”. (AFP, Reuter)