Hogeschool schorst Turkse studenten om discriminatie

ROTTERDAM, 14 JAN. De Hogeschool De Horst in Driebergen, een hogere beroepsopleiding voor sociale beroepen, heeft vorige week drie Turkse studenten geschorst omdat zij herhaaldelijk discriminerende opmerkingen zouden hebben gemaakt, vooral tegenover Koerdische en vrouwelijke medestudenten.

De drie eerstejaars, die de opleiding multi-etnisch welzijnswerk volgen, hebben met hun gedrag zoveel weerstand opgeroepen dat twee medestudenten hun studie aan De Horst al hebben gestaakt.

Een van de drie had zich aan het begin van het studiejaar bekendgemaakt als lid van de fascistische Turkse organisatie "Grijze Wolven'. Hoewel hij dat later heeft ingetrokken, heeft hij evenals de twee anderen “herhaaldelijk opmerkingen gemaakt en gedrag vertoond die andere studenten in toenemende mate als beledigend, aanmatigend en beangstigend hebben ervaren”, aldus de hogeschool. Een studente werd door een familielid van een van hen bedreigd en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

Volgens een woordvoerder van de drie eerstejaars (een echtpaar uit Haaksbergen en een man uit Veenendaal) zijn de problemen begonnen toen de vrouw met een hoofddoek om op de lessen verscheen. De school spreekt echter tegen dat er bezwaren zijn tegen het dragen van een hoofddoek in de klas. De school stelt met de onderwijsinspectie een nader onderzoek in.