HET SPROOKJE VAN DE SUPER ZOETE AARDAPPEL

De zoete aardappel, die ook wel yam genoemd wordt, is oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstig. Tegenwoordig groeit deze aardappel, waarvan er wel 1500 soorten bestaan, ook in China, Vietnam, Indonesië, de Filippijnen, India, Oeganda, Rwanda, Madagaskar, Egypte, Italië en Spanje. De zoete aardappel is een overblijvende, kruidachtige plant met stengels, die vele meters lang kunnen worden. In het Sepikgebied op Nieuw-Guinea, waar de zoete aardappel dagelijks op het menu staat, vertelt men de kinderen het volgende sprookje:

“Er was eens een jongen, die helemaal alleen was omdat zijn ouders waren gestorven. Op een dag klom hij in een boom om noten te plukken. Bovenin de boom waar de noten groeiden begon hij de noten te plukken en naar beneden te gooien. Terwijl hij bezig was werd de boom dikker en dikker en de jongen kon niet meer naar beneden klimmen. Dus bleef hij maar boven en omdat hij honger kreeg at hij de noten op. En toen de noten op waren begon hij aan de bladeren en toen er geen bladeren meer waren om te eten at hij de kleine takken. Toen de jongen alles had opgegeten en zijn maag héél groot geworden was begon hij te huilen. Er kwam een vogel aangevlogen die Horrihombil heette. De vogel bracht hem naar een huis met twee kamers. De jongen woonde in één kamer, waar hij ook poepte. Toen die kamer vol was verhuisde hij naar de andere kamer en toen die tweede kamer vol was begonnen er zoete aardappelen te groeien. De aardappel verspreidde zich over het hele land en dát was het begin van de aardappel.”

Een recept voor 4 à 6 personen. Het is uit Amerika afkomstig.

1 kilo zoete aardappelen

150 gram bruine suiker

50 gram boter

4 eetlepels sinaasappelsap

1/2 theelepel kaneelpoeder

2 kruidnagels

Kook de aardappelen in de schil in ongeveer 40 minuten gaar. Verwijder de schil en snijd ze in de lengte doormidden.

Verwarm in een pannetje de suiker, het sinaasappelsap, de kaneel en kruidnagels. Laat alles 5 minuten zachtjes koken tot het siroop geworden is. Verwijder de kruidnagels. Smeer de aardappelen in met deze siroop en leg ze in een met boter ingesmeerde vuurvaste schaal, die 30 minuten in de oven (190 graden celsius) wordt gezet. Lepel af en toe nog wat siroop op de aardappelen.

Deze ovenschotel past goed bij een wild- en gevogeltegerecht.