Drugsgebruik O-Europa stijgt snel

WENEN, 14 JAN. Het gebruik van drugs in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie is het afgelopen jaar explosief toegenomen. Dat schrijft de in Wenen gevestigde VN-organisatie voor drugsbestrijding (INCB) in haar gisteren gepubliceerde jaarlijkse rapport.

De organisatie noemt het drugsgebruik in de hele wereld “zeer zorgwekkend”, ondanks een stabilisering van het drugsgebruik in West-Europa en de Verenigde Staten, en ondanks enkele successen in de bestrijding van de drugshandel, zoals de vermeende ontmanteling van het cocane-kartel van Medellin en de liquidatie van de BCCI-bank die bij het witwassen van drugswinsten betrokken was. “De illegale produktie, verhandeling en het gebruik van drugs, alsmede het bijbehorende geweld en de corruptie blijven in vrijwel alle landen ter wereld de openbare gezondheid bedreigen”, aldus de INCB. De organisatie signaleert in zeer veel landen een toegenomen gebruik van herone. Dit middel zou thans in grote hoeveelheden beschikbaar zijn, tegen een relatief lage prijs en met een hoge zuiverheid.

Volgens de organisatie zullen de politieke en economische veranderingen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie het gebruik van drugs met name herone in die gebieden aanwakkeren, ook al lijkt de huidige hoge prijs van drugs nog steeds een beperkende factor. Volgens officiele schattingen in de voormalige Sovjet-Unie hebben het afgelopen jaar 1,5 miljoen mensen het afgelopen jaar een of meer malen drugs gebruikt; ruim tien maal zoveel als het jaar daarvoor. Vooral herone zou hier steeds populairder worden.

De INCB signaleert tevens een toenemend gebruik van herone in Europa en Noord-Amerika, waar het gebruik van cocane en daarvan afgeleide drugs als crack het afgelopen jaar over het algemeen niet is toegenomen, en in sommige geledingen van de maatschappij zoals op Amerikaanse middelbare scholen zelfs is afgenomen. Volgens de INCB heeft cocane nu ook de "markten' van Azie, het Midden-Oosten en Latijns Amerika volledig doordrongen door de inspanningen van internationale drugsorganisaties.

De INCB heeft gisteren eveneens gezegd bezorgd te zijn over de narcoticawetgeving in Nederland en Spanje. “De wetgeving in deze landen is niet overeenkomstig met internationale standaarden”, zo zei INCB-president Oskar Schroder tijdens de presentatie van het jaarverslag. Volgens Schroder zal de INCB in Nederland en Spanje “de huidige onduidelijke situatie over de legalisering van narcotica” onderzoeken. Schroder gaf geen verdere details.

De INCB prijst internationale pogingen de produktie van en handel in cocane te dwarsbomen, maar is tegelijkertijd bezorgd over het geringe succes van campagnes die coca-boeren in met name Latijns Amerika moeten aanmoedigen alternatieve gewassen te telen. (AFP, AP)