Dollarfondsen zeer gevraagd op opgewekt Damrak

AMSTERDAM, 14 JAN. Hoop op herstel van de Amerikaanse economie zorgde vandaag voor drukte en euforie op de Amsterdamse effectenbeurs. Vooral dollargevoelige fondsen waren zeer gevraagd.

AMSTERDAM De grote vraag naar dollargevoelige fondsen zorgde vanmorgen voor een frisse start van de handel op het Beursplein. Volgens verbaasde handelaren, die geen inspirerende factoren van de buitenlandse beurzen konden ontdekken, speelde short-covering hierbij eveneens een grote rol. De EOE-index, die gisteren 0,41 punt hoger sloot op 283,46 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,81 punten hoger.

De stijging van de dollar maakt fondsen, die zowel in Amsterdam als in New York staan genoteerd, nu aantrekkelijker in Nederland. Volgens beurshandelaren zullen steeds meer beleggers de komende tijd, als de dollar blijft stijgen, overgaan tot arbitrage-aankoop. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het prijsverschil op twee markten door gelijktijdig op beide markten tegengestelde transacties af te sluiten. In dit geval zullen beleggers hetzelfde aandeel (bijvoorbeeld Koninklijke Olie of Unilever) verkopen in New York en kopen in Amsterdam. Daarbij profiteren zij van het koersverschil. Deze transacties worden in veel gevallen, om de kosten zoveel mogelijk te drukken, voor gezamelijke rekening met een collega-effectenhandelaar in het buitenland afgesloten.

Koninklijke Olie trok vanmorgen 1,70 gulden aan tot 145 gulden, nadat het fonds, dat ook op Wall Street staat genoteerd, in de VS een dollar duurder was geworden. Omstreeks het middaguur noteerden de Olies 145,10 gulden. Unilever, dat gisteren twee dubbeltjes verloor op een slot van 179 gulden, dikte vanmorgen zes dubbeltjes aan.

Onder de hoofdfondsen bleef Heineken opvallend gevraagd. Gisteren stoomde de Amsterdamse bierbrouwer, onder de bekende geruchten dat het Britse Philip Morris belangstelling voor Heineken heeft, op naar een "all time high' van 164,90 gulden om uiteindelijk te sluiten op 164,10 gulden. Vandaag ging de opmars weer door en kwam Heineken aan het begin van de middag op een koers van 164,80 gulden terecht.

Het gat tussen de chemieconcerns Akzo en DSM wordt nog steeds dagelijks groter. Hoewel beide fondsen in koers stijgen, loopt de koers van Akzo steeds iets harder op dan die van DSM. De nieuwjaarstoespraak van Akzo-topman Loudon werpt nog steeds vruchten af. De reorganisatieplannen die vorige week bekend werden gemaakt, brachten de koers vandaag negen dubbeltjes hoger op 134,60 gulden gebracht. DSM won twee kwartjes op 96,50 gulden.

Bij de financiële waarden deed ABN Amro het goed. De bank, die gisteren drie dubbeltjes hoger sloot op 43,70 gulden, won vandaag zes dubbeltjes en bleef zeer gevraagd. Ook Ahold trok flink aan. De koers van de kruidenier sprong acht dubbeltjes omhoog naar 79,50 gulden.

HCS viel vandaag wederom op. Gisteren won de tobbende automatiseerder een kwartje en kwam op 1,25 terecht. Vandaag trok de koers verder aan tot 1,60 gulden. Berichten dat redding van HCS dichterbij is dan verwacht door de mogelijke verkoop van de bedrijfsonderdelen Savin en Infotec trekken speculatieve beleggers naar het automatiseringsfonds.

Nedlloyd viel op met flinke koerswinst. De trotse presentatie van een nieuwe containerschip gisteren in de Rotterdamse haven en het bericht dat het transportconcern over 1991 een positief resulaat heeft behaald, zorgde voor veel vraag naar Nedlloyd. De koers, die gisteren vier dubbeltjes lager uitkwam op 54,20 gulden, noteerde aan het begin van de middag 2,20 gulden hoger.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren iets lager. De koersen werden gedrukt door winstnemingen na de recordrace van de afgelopen dagen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 13,86 punten lager op 3.185,60 punten. De omzet bleef beperkt tot 200 miljoen aandelen.

LONDEN Bij lage omzetten trokken de aandelenkoersen in Londen vanmorgen iets aan. Koopprogramma's zorgden voor opwaarste koersdruk. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 12,2 punten hoger sloot op 2.490,1 punten, noteerde omstreeks het middaguur 17,9 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen handhaafden zich ook vandaag weer op een hoger niveau, al bleef de omzet erg beperkt. Speculaties over de Duitse rente beheersten vandaag de gemoederen van de handelaren in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,96 punten hoger sloot op 1.622,67 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,23 punten hoger.

TOKIO Een technische reactie zorgde in Tokio voor hogere aandelenkoersen na de scherpe koersval gisteren toen het Nikkei-koersgemiddelde met ruim drie procent daalde. Koopjesjagers, aangetrokken door de gedaalde koersen, trokken het Nikkei-225-koersgemiddelde naar een slot dat 78,27 punten hoger lag op 21.775,13 punten. De Japanse beurs is morgen gesloten in verband met een nationale vakantiedag.