Dag van het Onrecht in Week van het Recht

ROTTERDAM, 14 JAN. Midden in de Week van het Recht, een grootscheepse manifestatie waarbij van 21 tot en met 25 januari massaal reclame wordt gemaakt voor het juridische bedrijf, zal de Vereniging voor Rechtshulp als “alternatieve manifestatie” de Dag van het Onrecht organiseren.

Een aantal sociale advocaten en medewerkers van de Buro's voor rechtshulp hebben volgende week donderdag uitgeroepen tot speciale dag om duidelijk te maken dat het ministerie van justitie de toegankelijkheid van rechtshulp juist in gevaar brengt.

Door het Koninklijke Notariële broederschap, de Orde van Advocaten en het ministerie van justitie worden volgende week allerlei bijeenkomsten georganiseerd om de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek kracht bij te zetten. Op het programma staan open dagen bij rechtbanken en advocatenkantoren en een op prime time uit te zenden televisieprogramma. De manifestatie is een variant op het luiden van de kerkklokken waarmee op 1 januari 1838 het Burgerlijk Wetboek werd binnengehaald.

“Het belangrijkste doel van de Week van het Recht is om het rechtsbedrijf dichter bij de burger te brengen, maar met de nieuwe Wet op de Rechtsbijstand die Justitie heeft gemaakt dreigt het tegendeel te gebeuren”, zegt mr. C. Schouten, voorzitter van de Vereniging voor rechtshulp (VVR). Uit de uitkomsten van een volgende week te presenteren enquête onder 100 bezoekers van Buro's voor rechtshulp blijkt volgens onderzoeker mr. P. de Koning dat rechtszoekenden geen juridische hulp meer willen als de eigen bijdrage wordt verhoogd van 175 naar 950 gulden zoals in sommige gevallen dreigt te gebeuren.

De deken van de Orde van Advocaten, mr. W. van Hassel, noemt het onderzoek weinig overtuigend. “Rechtshulp is geen gewoon consumptiegoed maar een dienst die je alleen maar inwint als het niet anders kan. Zo'n enquête heeft geen zin”.