Cheney vreest voor ontstaan van nieuwe kernwapenstaten

BONN, 14 JAN. Negen landen in de Derde wereld kunnen door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog voor het jaar 2000 over kernwapens beschikken. Die verwachting sprak de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, uit na afloop van gisteren gehouden besprekingen met de Duitse bondskanselier, Helmut Kohl.

De Verenigde Staten houden er rekening mee, aldus Cheney, dat er in de nabije toekomst meer landen met kernwapens zullen zijn dan op het ogenblik. “In de loop van de komende paar jaar kunnen we verwachten dat vijftien tot twintig ontwikkelingslanden ballistische kernwapens verwerven; sommige hebben ze al”, aldus de Amerikaanse minister. “Naar onze schatting kan aan het einde van deze eeuw de helft van deze landen, zo'n acht of negen, feitelijk over kernwapens beschikken.”

Cheney kondigde aan dat de Verenigde Staten alles in het werk zullen stellen om proliferatie van kernwapens te voorkomen, maar hij zei ermee te rekenen dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie het risico heeft vergroot. “Er zijn gewetenloze elementen in de wereld die graag de hand zouden leggen op de militaire mogelijkheden die de Sovjet-Unie in het verleden heeft ontwikkeld. Het lijdt voor mij geen twijfel dat er regeringen zijn die onvriendelijk staan tegenover de Verenigde Staten en Duitsland die graag iets van die capaciteit zouden overnemen.” De Amerikaanse bewindsman betoogde dat de te verwachten verspreiding van kernwapens de verdere ontwikkeling van het Strategische Defensie Initiatief (SDI), een systeem voor de afweer van vijandelijke ballistische kernwapens, dringend nodig maakt.

In een verklaring maakte Kohl duidelijk de zorgen van de Amerikaanse minister over verspreiding van de kernwapens te delen. Duitsland dringt aan op de totale afschaffing van alle kernwapens voor de korte afstand. (Reuter, AP)