Buitenlandse belegger actiever op Damrak

AMSTERDAM, 14 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren vandaag opvallend veel buitenlandse beleggers actief die zich maandenlang niet hadden laten zien. Volgens analisten zal de handel op het Beursplein sterker dan andere Europese beurzen profiteren van een verwachte opleving van de Amerikaanse economie.

De EOE-index, die gisteren 0,41 punt hoger sloot op 283,46 punten, noteerde om13.00 uur bijna drie punten hoger, een winst van ruim een procent.

Vooral de dollargevoelige fondsen deden het goed op de Amsterdamse beurs. Koninklijke Olie won twee gulden, Unilever werd een gulden duurder. Het grootste deel van de buitenlandse vraag in Amsterdam wordt gecreëerd door arbitrage-aankoop. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het prijsverschil op twee markten door gelijktijdig op beide markten tegengestelde transacties af te sluiten. In dit geval zullen beleggers hetzelfde aandeel verkopen in New York en kopen in Amsterdam. Daarbij profiteren zij van het koersverschil.

De omzet op Amsterdamse effectenbeurs is in 1991 steeds verder weggezakt. Op dit moment ziet het Damrak de beurzen van Londen, Frankfurt, Parijs en zelfs Madrid voor zich voor wat betreft het volume van de handel. De omzet in Amsterdam daalde in 1991 vier procent naar 145 miljard gulden. In 1989 was de omzet nog 192,2 miljard gulden.

Analisten geloven dat Amsterdam “enorm” kan profiteren van de teruggekeerde belangstelling uit het buitenland. Volgens een beursanalist van commissionair Barclays de Zoete Wedd zou het CBS-koersgemiddelde de komende maanden zelfs tot zeventien procent kunnen stijgen.