Bestuur Grasso: bod Begemann bleef een vogel in de lucht

DEN BOSCH, 14 JAN. Het bestuur van koeltechniekbedrijf Grasso twijfelt nog steeds aan de bedoelingen die het Begemann-concern kan hebben gehad zijn vijandige bod op Grasso. Het conglomeraat van metaalbedrijven onder leiding van J. van den Nieuwenhuyzen had in december tegen de zin van Grasso in een bod uitgebracht. Grasso (1400 werknemers) was met het Duitse koeltechniekconcern Gea eerder een vriendelijke overname overeengekomen.

“Het bod van Begemann bleef een vogel in de lucht waarvan ik tot op de dag van vandaag niet kan zeggen of het serieus was, of alleen bedoeld om de prijs van het aandeel omhoog te drijven”. Dat zei president-commissaris drs. R.B.J. Van Eldik gisteren op een informatieve aandeelhoudersvergadering van Grasso.

Grasso, dat vorig jaar een operationeel verlies leed van 6 miljoen gulden, dekt dit verlies door de onderhandse uitgifte van 300.000 gewone aandelen aan Gea. Door deze transactie heeft Gea Grasso in feite overgenomen. De nieuwe gewone aandelen, waarvoor Gea 102,50 gulden betaalt, leveren Grasso een kapitaalinjectie van 28,5 miljoen gulden.

“Die kapitaalinjectie was hard nodig om de reorganisatie te bekostigen”, zei president-commissaris van Grasso, R.B.J. Van Eldik gisteren. De reorganisatie kost 100 tot 150 werkenemrs hun baan. Van Eldik noemde het een “prettige bijkomstigheid” dat door de uitgifte een vijandige overnamepoging door Begemann in de kiem werd gesmoord.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die kleine aandeelhouders vertegenwoordigt, nam op de vergadering opnieuw stelling tegen de manoeuvre van Grasso. “Grasso had een veel hogere prijs voor de aandelen kunnen bedingen. Verder maakt het bestuur van Grasso misbruik van de machtiging van de aandeelhouders om onderhands aandelen uit te geven”, aldus woordvoerder De Vries van de VEB.

Van Eldik bestrijdt dat er sprake is van misbruik. “We hebben, na een uitgebreide rondgang langs eventuele samenwerkingspartners, gekozen voor Gea. De 102,50 gulden die uiteindelijk voor de aandelen is betaald, leek ons een aantrekkelijk bod”. Ruim een jaar geleden bedroeg de beurskoers van Grasso nog108 gulden. In december hadden de VEB en Begemann de emissie al een “regelrechte beschermingsconstructie” genoemd.

Volgens Van Eldik is het nog volstrekt onduidelijk hoe de directie van het koeltechniekconcern er na de overname uit zal zien. Ook over de nieuwe raad van commissarissen kan hij nog niets zeggen, behalve dat deze uit “twee Duitsers en drie Nederlanders” zal bestaan.

Directievoorzitter ir. Th.W.M. van Lammeren was (“wegens ziekte”) niet aanwezig op de aandeelhoudersvergadering. Desondanks had hij wel “tot vlak voor de vergadering meegeholpen met de voorbereiding”, volgens een woordvoerder van Grasso. Van Eldik wil geen commentaar geven op de vraag of er een conflict is ontstaan tussen Van Lammeren en de overige directieleden. Van Eldik zegt ook “geen ja en geen nee” over de eventuele vervanging van Van Lammeren als directie-voorzitter. Van Lammeren is vandaag op wintersport vertrokken.