Arrestaties in Kenia wegens verspreiding coup-geruchten

NAIROBI, 14 JAN. De Keniase milieu-activiste en oppositieleider prof. Wangari Maathai is gisteren gearresteerd op de beschuldiging geruchten te hebben verspreid over een op handen zijnde militaire staatsgreep.

Maathai had zich 24 uur lang gebarricadeerd in haar huis in Nairobi, daarbij geassisteerd door honderden sympathisanten. Gewapende veiligheidsagenten braken uiteindelijk om één uur in de middag haar huis open. Eerder waren al drie andere oppositieleiders opgepakt wegens het verspreiden van geruchten, onder wie de voormalige vice-president Josephat Karanja. Zij werden gisteren op borgtocht vrijgelaten.

Wangari Maathai is de eerste vrouwelijke professor van Kenia, leider van de Green Belt Movement en winnares van de internationale Hungerprice. Samen met andere leden van de oppositiepartij Ford meldde ze vrijdagmiddag op een persconferentie dat president Moi op zaterdag de macht zou overdragen aan het leger. De oppositieleden maakten daarmee openbaar al dagen circulerende geruchten over een staatsgreep. Ze konden geen enkel bewijs voor hun beschuldiging aanvoeren.

Maathai zei later dat er een lijst bestond met namen van critici die geëlimineerd moesten worden door de nieuwe militaire machthebbers. Haar naam zou op die doodslijst voor komen. “Zij die het perscommuniqué vrijdag ondertekenden zijn niet de bron van de geruchten,” vertelde Mathaai gisterochtend vanuit haar gebarricadeerde huis. “Zij hebben het slechts gepubliceerd opdat in het geval de geruchten waar blijken te zijn, zoals in het verleden, de juiste instanties maatregelen kunnen nemen.” Aan de mislukte militaire staatsgreep in 1982 ging een dergelijke geruchtenstroom vooraf.

Over de actie van de Ford-leden op vrijdag wordt met gemengde gevoelens gereageerd. De regering neemt een zelfingenomen houding aan van "zie je wel hoe onverantwoordelijk de oppositie is'. De twee onafhankelijke dagbladen van het land schrijven dat de Ford-leden te snel te hoog van de toren hebben geblazen. De Ford-leiding veroordeelde op milde wijze de actie van haar leden. Burgers die overtuigd zijn van de waarheid van de geruchten prijzen Maathai en de andere Ford-leden als moedige politici.

De meest intrigerende vraag betreffende de gebeurtenissen sinds vrijdag is of de geruchten enige waarheid bevatten, en wie ze in de wereld heeft gebracht. Vrijdag stond Nairobi bol van de geruchten en ook in het diplomatieke circuit stonden de telefoonlijnen roodgloeiend.

Het kan niet worden uitgesloten dat regeringsfunctionarissen de bron zijn van de geruchten om zo verdeeldheid en paniek te zaaien in het oppositiekamp.

Er vallen geen extra veiligheidsmatregelen waar te nemen in het straatbeeld van Nairobi. Wel is het opvallend dat in de militaire kampen van de hoofdstad meer soldaten dan normaal verblijven.

Sinds de afkondiging van het méérpartijenstelsel in december staat president Moi onder grote politieke druk. De twee grootste oppositiepartijen, Ford en de Democratische Partij, trekken spontaan grote menigtes aan in alle delen van het land. Bovendien zijn inmiddels vier hoge ministers, vier onderministers en ruim tien parlementsleden weggelopen uit de regeringspartij Kanu om zich aan te sluiten bij de oppositie.

De pers en de burgers tonen zich steeds mondiger en vrijwel dagelijks worden corruptieschandalen en wangedrag van de politie onthuld. Kenia maakt zich op voor roerige politieke tijden.