Ambassadeur niet terug naar Irak

DEN HAAG, 14 JAN. De Iraakse ambassadeur Safa Saleh Al-Falaki heeft zijn ontslag aangeboden aan de Iraakse regering en een verblijfsvergunning in Nederland aangevraagd. In zijn ontslagbrief schrijft de ambassadeur dat het zijn historische verantwoordelijkheid is om te wijzen op de verslechterde situatie in zijn land. Het ministerie van buitenlandse zaken zegt zijn verzoek om een verblijfsvergunning in welwillende overweging te nemen.

Ambassadeur Al-Falaki wil niet langer mede schuldig zijn aan “de wanhopige situatie waarin mijn land zich bevindt”. “Saddam Hussein is verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in Irak. Hij is schuldig. Hij gebruikt de religie om mensen te mobiliseren, maar het gaat steeds slechter in Irak”, zegt de ambassadeur in een toelichting op zijn besluit. Hij hoopt dat de oppositionele krachten in en buiten zijn land zich zullen bundelen.

Al-Falaki is sinds oktober 1989 ambassadeur in Den Haag. Daarvoor werkte hij in Roemenië, Nigeria, Portugal, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk. Hij is lid van de Ba'ath-partij. Tijdens de Golfoorlog verkondigde hij trouw de mening van zijn regering. Hij werd verscheidene keren op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden om protesten in ontvangst te nemen over de behandeling van buitenlanders in Irak en Koeweit.

Al-Falaki noemt het onmogelijk in zijn land een andere mening te verkondigen. Persoonlijk was hij tegen de oorlog. Hij had gehoopt dat Saddam Hussein na de oorlog zou verdwijnen “maar de verslagen leider heeft niet de moed gehad om op te stappen”. De Iraakse ambassadeur zegt geen contact te hebben gehad met collega's in andere landen. Hij hoopt wel mee te werken om “de poorten voor de oppositie te openen”. De mentaliteit van de Golfoorlog dient volgens Al-Falaki in Irak te verdwijnen.