Zjelev haalt het niet in eerste ronde Bulgaarse presidentsverkiezingen

SOFIA, 13 JAN. De Bulgaarse president, Zjeljoe Zjelev, heeft gisteren bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen weliswaar een grote voorsprong opgebouwd, maar is er niet in geslaagd een absolute meerderheid te behalen. Een tweede ronde in het komende weekeinde zal de beslissing moeten brengen.

Volgens de voorlopige uitslagen kreeg Zjelev met zijn kandidaat voor het vice-presidentschap, de dichteres Blaga Dimotrova, 44 procent van de stemmen. Hij had daarmee een grote voorsprong op zijn twintig rivalen in de strijd om het presidentschap. Om in de eerste ronde te worden gekozen had Zjelev echter een absolute meerderheid nodig. Die werd overigens op grond van de opiniepeilingen wel verwacht; volgens de laatste peilingen, kort voor de verkiezingen, had Zjelev op 56 procent van de stemmen kunnen rekenen.

De tweede ronde zal zondag gaan tussen Zjelev en Veljko Valkanov, een onafhankelijke jurist die onder andere de steun geniet van de (ex-communistische) socialisten. Valkanov kreeg gisteren 28 procent van de stemmen. Verwacht wordt dat een aantal verslagen kandidaten de komende dagen hun aanhangers zal oproepen in de tweede ronde op Valkanov te stemmen.

Zjelev is volgens waarnemers de verwachte overwinning in de eerste ronde misgelopen door het verrassend goede resultaat van Georgi Gantsjev, die met tussen zestien en negentien procent van de stemmen op de derde plaats eindigde.

De president uitte zich gisteren optimistisch over zijn kansen in de tweede ronde. Op een persconferentie in Sofia zei hij “zeker” te zijn van zijn overwinning en beschuldigde hij zijn tegenstanders ervan “de nationalistische en anti-Turkse kaart” te hebben gespeeld. Ook zijn rivaal Valkanov zei overtuigd te zijn van zijn overwinning, komende zondag. Hij verklaarde zijn boven verwachting goede resultaat van gisteren met de opmerking dat “de meeste Bulgaren hebben begrepen dat het gevaarlijk is dat de SDS alle sleutelfuncties in handen heeft”. De SDS, de Unie van Democratische Krachten, is de partij waarvan Zjelev voorzitter is geweest.

Foto: De zittende president van Bulgarije, de filosoof Zjeljoe Zjelev, bracht gisteren zijn stem uit in de hoofdstad Sofia. (Foto EPA)