Zelfs Adriaanse denkt eerst aan verdedigen

ROTTERDAM, 13 JAN. Hans Dorjee, trainer van Feyenoord, had gisteren formeel het gelijk aan zijn zijde met de laconieke opmerking dat de 3-0 overwinning op FC Den Haag nog wat aan de magere kant was gezien het aantal kansen dat zijn ploeg in het duel had gehad. Daarmee deed hij de Hagenaars toch tekort, want het was juist aan de inspanningen van het team uit de residentie te danken dat de 14.111 toeschouwers in De Kuip, geboeid door de wedstrijd, het grauwe weer even vergaten.

Feyenoord is onder Hans Dorjee, de van een hartoperatie herstelde oefenmeester, geen spat veranderd. De Rotterdamse club heeft dermate veel kwaliteit in de gelederen, dat het terecht tot de top drie van Nederland behoort. Maar zelfs in de eigen Kuip blijft Feyenoord zich gedragen als een ordinaire counterploeg. Het had daarbij gistermiddag nog het geluk dat Heini Otto een nieuw record brak in zijn lange loopbaan: hij schoot bij een 1-0 achterstand twee keer in eigen doel.

Het was niettemin de verdienste van FC Den Haag dat er lange tijd sprake was van een spannend wedstrijdverloop. Trainer Co Adriaanse schoot met dat compliment echter weinig op. Hij zag zijn team verder afglijden richting de degradatiezône. Adriaanse, die bekend staat om zijn attractieve spelconcepten, onderkent het naderende gevaar en legt sinds kort meer nadruk op de verdediging. Dat is duidelijk tegen zijn principes in. Vorig jaar deed Adriaanse pas tegen het einde van het seizoen concessies aan zijn offensieve strijdwijze. Maar na vier jaar is de oefenmeester uit Amsterdam-Noord kennelijk gaan inzien dat de selectie van FC Den Haag te weinig kwaliteiten bezit voor zijn idealen. “Dat heeft ook te maken met het budget”, legt hij uit. “Met een begroting van 2,7 miljoen, waar ook nog eens een half miljoen af moet om de tekorten in de exploitatiesfeer te dekken, kom je niet ver.” Adriaanse zegt tegenwoordig eerst verdedigend te denken. “Dat is alleen maar leerzaam voor mij”, grijnst hij. “Ik moet nu ineens ook van tevoren weten hoe de tegenstander speelt. Maar om verder te presteren kan ik niet anders.”

Met het huren van Peter Houtman, die onder Rob Jacobs bij Sparta uit de gratie raakte, hoopte Adriaanse twee vliegen in een klap te vangen. Enerzijds moest de Rotterdammer een aanwinst zijn in de spits en anderzijds kon hij de leidinggevende kwaliteiten van Heini Otto voortaan in de verdediging benutten of op het middenveld. En uitgerekend was het de 37-jarige routinier die het Feyenoord gisteren extra gemakkelijk maakte. Na de openingstreffer van Van Gobbel, drukte FC Den Haag zijn tegenstander een uur lang in de verdediging. Tot Otto een verkeerd gespeelde voorzet van Scholten per ongeluk in eigen doel tikte. Zes minuten later deed de Amsterdamse Hagenaar het nog eens dunnetjes over door een pass van Witschge op Kiprich zo te onderscheppen dat de bal opnieuw in het net vloog. Adriaanse: “Ik vind Otto niettemin nog steeds een fantastische prof. In tegenstelling tot Cor Lems die niet altijd rugdekking geeft, loopsnelheid mist en af en toe nog weleens een balletje kwijtraakt, speelt hij normaliter altijd op safe. Bovendien kun je Heini op alle posities inzetten. Daar neem ik m'n petje voor af. Het is jammer dat hij aan het einde van het seizoen stopt. Hij is nog fit genoeg om door te gaan.”

Veel aanvallen van FC Den Haag eindigden gisteren bij Peter Houtman. Zelden kon de ex-international er iets goeds mee doen. Ook omdat hij te ver van het doel werd aangespeeld. Houtman is een spits die het beste tot zijn recht komt bij voorzetten van de achterlijn. Die krijgt hij bij FC Den Haag niet of nauwelijks omdat de ploeg zonder specifieke vleugelspitsen opereert. Het is dan ook de vraag wat Houtman in het Zuiderpark te zoeken heeft. Adriaanse echter: “Ik had voorin een kopsterke spits nodig. Door zijn lengte vind ik het niet noodzakelijk dat Peter alleen voorzetten krijgt van de achterlijn. Hij heeft veel ervaring. Zo'n speler kun je goed gebruiken als je tegen de degradatie moet vechten.”

Uit eigen beweging is Co Adriaanse vorig jaar in de trainerscarrousel gestapt. Voordat het bestuur bekend kon maken dat zijn contract niet zou worden verlengd gaf hij te kennen zelf te willen opstappen. “Want vier jaar bij dezelfde club is voor een trainer wel genoeg”. Hij wordt genoemd als een van de kandidaten voor de functie van technisch directeur (lees: hoofd jeugdopleiding) bij Ajax maar heeft uit de voetbalwereld nog geen enkele concrete aanbieding op zak. Wel kreeg Adriaanse twee managersfuncties in het bedrijfsleven aangeboden en kan hij aan de slag in een voetbal-ontwikkelingsland waarvan hij de naam niet wil noemen. Adriaanse: “Ik heb natuurlijk een risico genomen. Toch ben ik niet van plan straks in de voetballerij te gaan solliciteren. Iedereen kent de trainer Co Adriaanse zo langzamerhand wel. Ik schrijf alleen een brief als ik noodgedwongen in het bedrijfsleven aan de slag moet.” Adriaanse heeft er geen bezwaar tegen als hij bij Ajax achter een bureau moet zitten. “Alhoewel dat wennen zal worden. Je kunt dan je creativiteit niet meer kwijt. Ik zie het ook niet als een probleem dat Van Gaal en ik twee gelijksoortige trainers zijn, die allebei de academie voor Lichamelijke opvoeding hebben gedaan. Daar komen toch de beste oefenmeesters vandaan: Michels, Hiddink, Libregts, Westerhof en ga zo maar door.”

Kort voor de winterstop dreigde Adriaanse halverwege het seizoen op straat te worden gezet. Een aaneenschakeling van slechte resultaten zorgde voor grote onrust in het Zuiderpark. “Maar vijf bestuursleden hebben tegen mij verklaard dat zij het volste vertrouwen in mij hebben. Ook Joop Castenmiller, de man die in de krant de suggestie zou hebben gewekt dat ik eruit moet.” Ondertussen is het bestuur van FC Den Haag wel druk bezig de opvolging van Adriaanse te regelen. De onderhandelingen met Dick Advocaat bevinden zich in een ver gevorderd stadium. Maar het ziet er naar uit dat de "kleine generaal' voor het Nederlands elftal kiest. Om de weg vrij te maken voor de assistent van Michels kreeg René Notten, momenteel nog de rechterhand van Co Adriaanse, vorige week te horen dat hij aan het einde van het seizoen moet vertrekken. Als Advocaat in het Zuiderpark aan de slag gaat wil hij Peter van Velzen namelijk als tweede trainer. Adriaanse: “Als mij iets was gevraagd, zou ik Notten hebben voorgedragen als mijn opvolger. Hij kent de club in al zijn geledingen en weet ook de weg in de regio. Notten heeft een beter lot verdiend.”

    • Erik Oudshoorn