Wolfson helpt Rusland met opzetten sociale zekerheid

DEN HAAG, 13 JAN. Professor D.J. Wolfson, voorzitter van een PvdA-werkgroep die rapporteert over de toekomst van de Nederlandse verzorgingsstaat, vertrekt zondag naar Moskou om Rusland te helpen bij de ontwikkeling van een stelsel voor sociale zekerheid.

Wolfson, die vooralsnog voor één week in Rusland zal verblijven, was afgelopen zomer door de Sovjet-Unie uitgenodigd. Nu die is opgeheven zal hij de Republiek Rusland adviseren in het kader van een project van de Verenigde Naties. Hij doet dit samen met een Britse expert in sociale zekerheid, sir A. Peacock.

In het staatssocialistische systeem was de sociale zekerheid uiterst beperkt. De staat zorgde immers voor werk. Nu de voormalige Sovjet-republieken langzaam overschakelen op een markteconomie, wordt werkloosheid "normaal'. “Dus is een stelsel van sociale zekerheid onontbeerlijk,” aldus Wolfson.

Onder leiding van Wolfson werkte een PvdA-werkgroep de afgelopen maanden aan een rapport over de verzorgingsstaat, dat morgen verschijnt. Vorige week lekte al uit dat deze werkgroep een beperking van de sociale zekerheid tot een algemene basisuitkering van de hand wijst.