Vredesmacht van de VN naar El Salvador

NEW YORK, 13 JAN. Een vredesmacht van de Verenigde Naties moet vanaf 1 februari in El Salvador toezicht houden op naleving van het op 31 december vorig jaar overeengekomen akkoord tussen de regering en de rebellen.

De vredesmacht zal bestaan uit 400 waarnemers en 600 politie-functionarissen. De laatsten zouden de hervorming van de Salvadoraanse politiemacht moeten begeleiden. Dit heeft vanochtend VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali volgens de BBC-radio gezegd. De omvorming van de huidige paramilitaire politiemacht tot een civiele macht - waarin ook plaats zou zijn voor gedemobiliseerde rebellen van het bevrijdingsfrond FMLN - was tot op het laatste moment struikelblok voor het bereiken van een vredesakkoord. Beide partijen vergaderden vanochtend in New York nog over een tijdtafel voor de uitvoering van de verschillende onderdelen van het akkoord.

Een aantal hoge militaire officieren in El Salvador is het afgelopen weekeinde vervangen. Onder hen bevindt zich Francisco Elena Fuentes, de commandant van het Atlacatl-bataljon, dat zich toelegde op de strijd tegen het FMLN. De elite-eenheid wordt tevens verantwoordelijk gehouden voor het vermoorden van talloze burgers die met het FMLN zouden sympathiseren.

Het Salvadoraanse legercommando wilde geen commentaar geven op de vervanging van de 25 kolonels. Het bataljon behoort tot de legereenheden die volgens het nu bereikte akkoord worden opgeheven. Het leger zou daardoor ongeveer de helft kleiner worden. (AP, Reuter)