Tsjetsjenen en Ingoesjen ruziën over nieuwe grens in republiek

MOSKOU, 13 JAN. Aan de grens tussen Tsjetsjenië en Ingoesjië, twee tot voor kort in één "autonome' republiek verenigde gebieden binnen de Russiche federatie die zich als Tsjetsjeno-Ingoesjetië onafhankelijk hebben verklaard, stijgt de spanning, aldus het Russische persbureau TASS.

De Tsjetsjenen, die vorige week tussen de beide gebieden een bewaakte grens hebben ingesteld, hebben een groot deel van het district Soenzjen bij hun nieuwe republiek ingelijfd; de Ingoesjen zijn in meerderheid tegen deze stap en hebben daartegen in een aantal plaatsen gedemonstreerd.

Volgens Radio-Grozni (Grozni is de hoofdstad van Tsjetsjenië) is het in Soenzjen daarbij tot een gewapend treffen gekomen, maar TASS verneemt van de lokale autoriteiten aldaar dat het hier “provocatieve berichten betreft, die bedoeld zijn om de spanning in het gebied op te voeren”.

De leiders van Tsjetsjenië, die vorige week bewapende grenswachten plaatsten bij de in 1934 onder dictator Stalin opgeheven grens met Ingoesjië, hebben zich onder leiding van een gepensioneerde luchtmachtgeneraal, Dzjachar Doedajev, volledig van de Russische federatie onafhankelijk verklaard. De Ingoesjen hebben echter eind vorig jaar bij referendum de wens uitgesproken binnen de Russische federatie te blijven. De Tsjetsjeense onafhankelijkheid wordt door Moskou overigens niet erkend. Het gaat om twee gebieden aan de noordzijde van het Kaukasus-gebergte, met een totale bevolking van 1,2 miljoen mensen (in 1984).

Elders in de Kaukasus leek de spanning de afgelopen dagen wat af te nemen. In een dorpje in Karabach, een overwegend door Armeniërs bewoonde streek binnen de republiek Azerbajdzjan, vielen drie doden toen Azerbajdzjaanse artillerie de plaats onder vuur nam.

In Tschinvali, hoofdstad van het gebied Zuid-Ossetië binnen Georgië, werd dit weekeinde na maanden de toevoer van elektriciteit hersteld, volgens de Russische televisie. De Georgische beschietingen van deze stad, waar de bevolking zich van Georgië wil afscheiden, lijken duidelijk afgenomen sinds de Georgische president Zviad Gamsachoerdia vorige week door de gewapende oppositie werd verdreven. Volgens de Russische televisie zijn de aanhangers van Gamsachoerdia zich echter aan het hergroeperen voor een aanval op de hoofdstad Tbilisi, met name in Soechoemi. In Tbilisi zelf heeft de Militaire Raad die er vorige week de macht had gegrepen, zijn werkzaamheden overgedragen aan een voorlopige regering.

Het gehele gebied van de zuidelijke Kaukasus - Georgië, Armenië en Azerbajdzjan - is inmiddels afgesloten van doorgaand treinverkeer met Rusland, meldt TASS. Ook sommige vluchten daarheen van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot bleken gisteren geannuleerd.