Sukkels

Hans Ree (NRC Handelsblad, 28 december) heeft volkomen gelijk! Het KNSB-bestuur bestaat uit louter sukkels en ik kan het weten, want ik behoor zelf tot die groep. Al jarenlang doe ik mijn best zoveel mogelijk blunders te begaan om vooral de lachspieren van de trouwe lezers van onze welbespraakte schaakjournalisten in beweging te houden. De feiten geven daartoe slechts zelden aanleiding, de sukkels in het KNSB-bestuur des te meer.

Wat was er werkelijk aan de hand met Loek van Wely in Groningen? Onze ongetwijfeld talentvolste jeugdspeler meldde zich aan bij de toernooi-organisatie, die blij verrast en zeer vereerd reageerde. Hem werden betere condities geboden dan die waarvoor Loek had ingetekend. Het eenzijdig verbreken van zo'n overeenkomst getuigt van weinig professionalisme en respect. Steeds vaker krijgen toernooicomités te maken met contractbreuk van spelers en dat bemoeilijkt de waanzinnige officials zeer bij het vinden van sponsoren. Het is natuurlijk niet aan het KNSB-bestuur om maatregelen te treffen, dat doen de toernooi-organisaties en sponsoren zelf wel, en artikelen zoals het onderhavige van Ree leveren daaraan ook een redelijke bijdrage. In plaats van een gat in de lucht te springen uit blijdschap dat dit mooie Groningse toernooi jaar in jaar uit georganiseerd kan worden, spreekt Ree de organisatie bestraffend toe over de, naar zijn idee, armoedige condities.

Bedankt Hans Ree, dit artikel betekent een rechtvaardiging van mijn besluit af te treden als KNSB-bestuurslid. Ik heb lang genoeg in de versukkeling gezeten en ga me voortaan als trouwe lezer van jouw schaakrubriek bij het lacherspubliek scharen.