Spuitbuscommando slaat toe in metrostation

PARIJS, 13 JAN. De permanente oorlog tussen graffiti-spuiters en de Parijse metro (RATP) bereikte het afgelopen weekeinde een nieuw, treurig hoogtepunt: een onbekend spuitbuscommando dat zich CMD noemt, sloeg vrijdag en zaterdag toe in vier metro-stations, waaronder Louvre-Rivoli, het meest prestigieuze van de 365 stations van de Parijse ondergrondse.

De "taggers', zoals ze in Frankrijk meestal worden genoemd, voorzagen in de nacht van vrijdag op zaterdag in minder dan een kwartier replica's van beelden uit het beroemde museum, vitrines en muren van hun nerveuze merktekens. De door een alarminstallatie gewaarschuwde politie had het nakijken. De verfspuiters hadden het hek geforceerd waarmee het station 's nachts wordt afgesloten.

Nadat de gebruikelijke opwinding en verontwaardiging waren geluwd, kwam de schoonmaakploeg van de RATP in actie: na enige uren werk waren alle "tags', “merktekens van een overschat ego” (Libération), verwijderd. Want in het station Louvre waren beelden, vitrines en muren bewerkt met speciale vernis en verf met anti-graffiti pigmenten, waardoor "tags' (tekens) en graffiti gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

De RATP besloot daartoe nadat vorig jaar op 30 april een soortgelijke overval van spuitverf-artiesten in station Louvre 170.000 gulden schoonmaakkosten tot gevolg had. Metro-directeur Robert Jung is vol vertrouwen dat de RATP de strijd tegen de "taggers' zal winnen. De Parijse metro heeft dit jaar zestien miljoen gulden uitgetrokken voor dergelijke en andere preventieve maatregelen, zoals de bewaking van de treinen op rangeerplaatsen en de vervanging van vijftienhonderd ouderwetse sloten op de hekken waarmee de stations 's nachts worden afgesloten.

Foto: Toeristen bekijken de graffiti in het metrostation Louvre-Rivoli. (Foto AP)