Schaatser Van Velde zeker van Albertville

DAVOS, 13 JAN. Vier jaar geleden werd Gerard van Velde uit de ploeg van het gewest Gelderland gezet. “Toen vond ik wielrennen nog belangrijker dan schaatsen”, zegt de sprinter uit Wapenveld die zich zaterdag voor de Olympische Winterspelen plaatste. Bij de wereldbekerwedstrijden in Davos reed Van Velde een onberispelijke 1000 meter: 1.14,70. Drietiende van een seconde binnen de door het NOC op 1.15 rond gestelde limiet voor Albertville.

Van Velde is pas aan zijn tweede seizoen als serieus schaatsenrijder bezig. Hij trainde daarvoor hooguit drie keer per week bij zijn club, DSO uit Epe. In 1988 werd Van Velde gevraagd voor de gewestelijke selectie. “Maar de eerste vijf trainingen vielen samen met het fietsen. Dat vond ik toen leuker. Ik heb niks meer van me laten horen. Slordig natuurlijk, want ik hoefde niet meer terug te komen bij het gewest.”

Arie Loef kwam op de 500 meter dichtbij de limiet. Zijn persoonlijk record (37,72) scherpte hij zaterdag aan tot 37,50. Gisteren volgde, na een laatste binnenbocht, een 37,58. “Ik ga met de week beter rijden”, juichte Loef. “Het NOC kan nu nauwelijks meer om Arie heen”, vond De Vegt een lobby. Ook Van Velde brak een lans voor zijn ploeggenoot: “Het moet wel heel gek lopen als Arie niet ook in Albertville rijdt.” De pleidooien vonden gehoor bij Ard Schenk. De chef d'equipe maakt zich hard voor Olympische deelneming van de Eindhovenaar. Vandaag praat Schenk met de BCK, een dag later met het NOC. “Ik wil Loef niet te lang in onzekerheid laten zitten”, zei Schenk.

De echte toppers op de kortste afstand vochten in Davos een boeiend duel uit. Zaterdag won Dan Jansen voor Uwe-Jens Mey, gisteren nam de Duitser in een rechtstreekse confrontatie revanche en evenaarde en passant het baanrecord. Op de 1000 meter was, bij afwezigheid van Igor Zjelezovski (GOS), een hoofdrol weggelegd voor Eric Flaim. De Amerikaan zegevierde in 1.14,04. Op de 1500 meter was Flaim kort daarvoor hard onderuit gegaan, maar de daarbij opgelopen blauwe plekken vormden geen beletsel.

Rintje Ritsma en Falko Zandstra speelden op de 1500 meter een hoofdrol. Zandstra werd glorieus eerste (1.53,73), gevolgd door Ritsma (1.54,66). Europees- en wereldkampioen allround Johann-Olav Koss had vooralsnog het nakijken. Van de drie 1500 meters, meetellend voor de wereldbeker, won Zandstra er dit seizoen twee, in Berlijn en Davos. Ritsma was de snelste in Heerenveen. “We lossen elkaar keurig af. Wie weet houden we dat vol tot en met de finale”, aldus Ritsma.

De 21-jarige Ritsma en de een jaar jongere Zandstra peppen elkaar graag op. In Albertville bestrijden de twee elkaar volgende maand op Olympisch niveau. “We zijn nog geen van beiden in topvorm”, melden de noorderlingen elk apart. Zandstra: “Maar ik voel me nu al veel sterker dan vorig jaar om deze tijd, een goed voorteken.” Samen zijn ze maar al te blij dat ze de Friese vlag weer in top hijsen. De nationalistische gevoelens komen van Zandstra: “Wij Friezen doen het toch maar weer goed. Gelukkig maar, want sinds Hilbert van der Duim is het niet veel meer geweest. Ja, Anne-Jan Portijk heeft het nog even geprobeerd.” Maar die bleek niet te zijn bestand tegen de Haagse humor van Ben van der Burg en Bart Veldkamp. “Nu stroomt het Friese bloed weer een beetje terug en hebben die Hagenaars een wat minder grote mond”, aldus Zandstra.

Op de 5000 meter gaf bondscoach Krook zijn rijders in Davos de goede raad mee vooral "ontspannen en gemakkelijk' te rijden. “Niet met de handrem erop, maar wel de opdracht absoluut niet tot het uiterste te gaan”, verklaarde de coach. De zege werd aan de Noorse stayer Geir Karlstad gelaten: 6.48,82. Bart Veldkamp werd zonder grote inspanning tweede in 6.49,69. Beide tijden waren onder het oude baanrecord in Davos. De overige Nederlanders schaatsten in de subtop mee.