Positie Citicorp onder druk

ROTTERDAM, 13 JAN. Citicorp wist zich in 1991 te handhaven als de grootste bank van de VS, maar de hegemonie van deze financiële gigant wordt bedreigd.

Voorlopig blijft Citicorp de ranglijst aanvoeren met een balanstotaal van 224 miljard dollar (410 miljard gulden), maar op de laatste dag van 1991 schoot een nieuwe concurrent naar de tweede plaats van de ranglijst. Chemical Banking Corp. voltooide op 31 december de fusie met Manufacturers Hanover Corp., waardoor een nieuwe combinatie ontstond met een balanstotaal van 140 miljard dollar. Ter vergelijking: De Nederlandse ABN/Amro heeft een balanstotaal van 393,3 miljard gulden.

De bank die op 31 december van de tweede plaats werd verdrongen, BankAmerica (goed voor 118 miljard), is zélf ook bezig met een fusie met Security Pacific Corp.

De financiële gezondheid van Citicorp, dat over het derde kwartaal een reusachtig verlies boekte van 885 miljoen dollar, is minder goed dan die van de "nieuwe' BankAmerica. Citicorp, dat aanzienlijke voorzieningen moest treffen als gevolg van oninbare leningen aan Derde Wereldlanden, is bezig met een omvangrijke reorganisatie.