Politie-actie tegen overlast "drugsgidsen' op de snelweg

ROTTERDAM, 13 JAN. De Rotterdamse politie heeft in een grootschalige operatie vorige week ongeveer honderd processen-verbaal opgemaakt tegen zogenoemde "drugsrunners', die toeristen vanaf snelwegen en verkeerspleinen naar drugshandelaren in de binnenstad lokken.

Bij de actie, waaraan ook de Algemene Verkeersdienst en enkele gemeentelijke korpsen deelnamen, werden twaalf arrestaties verricht.

De drugsgidsen hebben het vooral gemunt op auto's met Belgische en Franse toeristen die over de snelweg uit België komen. Sommigen zoeken al rijdend op de snelweg of op verkeerspleinen naar klanten, anderen wachten bij grote parkeerplaatsen of afritten naar de stad. Zodra ze een Belgisch of Frans nummerbord zien “schieten ze erop af, soms over drie of vier banen”, aldus een woordvoerder van de politie.

In Rotterdam zijn de Maasboulevard en het Kralingseplein twee geliefde plekken. “Toeristen worden gesneden, klemgereden en in de berm gezet. Die denken minstens dat ze worden overvallen. Ze schrikken zich rot.” Ofschoon dit rijgedrag volgens de politie levensgevaarlijke situaties heeft veroorzaakt zijn er voor zover bekend nog geen ongelukken door ontstaan.

De concurrentie onder de tientallen drugsgidsen in het centrum van Rotterdam is de laatste jaren zodanig gegroeid dat zij zich genoodzaakt zagen hun klanten al in een veel eerder stadium, op de snelweg, op te zoeken. Hun wervingsmethoden worden steeds agressiever, de capriolen op de openbare weg steeds gevaarlijker, aldus de politie. “Het geeft ontzettend veel overlast op de weg. De meeste toeristen komen niet voor drugs. Ook mensen met een Belgische auto die in Rotterdam werken hebben er regelmatig last van.”

De Rotterdamse gidsen proberen vooral in contact te komen met gebruikers of handelaren uit Noord-Frankrijk, die volgens de politie in Rotterdam “een weekvoorraad” komen halen. “De rit van 400 kilometer is, gelet op de prijsverschillen tussen Nederland en Frankrijk, nog steeds lonend. Vaak komen zij in een gestolen Franse auto naar Rotterdam, laten het voertuig staan en nemen een Nederlandse auto mee terug.”