Parijs zwijgt nog over Algerije

PARIJS, 13 JAN. De Franse regering heeft zich vanochtend onthouden van een officiële reactie op het besluit van de Algerijnse Hoge Veiligheidsraad de tweede ronde van de algemene verkiezingen af te gelasten in verband met het aftreden zaterdag van president Chadli Bendjedid. Maar in Parijs ontveinsde niemand zich dat in Algerije sprake is van een machtsoverneming door het leger.

Alain Juppe, secretaris-generaal van de gaullistische RPR, sprak vanochtend van “een soort staatsgreep” en bepleitte een voorzichtige opstelling van Frankrijk. De socialistische oud-minister van buitenlandse zaken Claude Cheysson, die thans president is van het Arabische Instituut in Parijs, noemde het ingrijpen van het Algerijnse leger “het minste kwaad voor de democratie” in Algerije.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken noemde het aftreden van de Algerijnse president zaterdagavond “een belangrijke gebeurtenis die veel gevolgen zal hebben”. Het Quai d'Orsay gaf geen verder commentaar “bij gebrek aan precieze aanwijzingen over de diepere redenen voor dit besluit”. Sindsdien deed het ministerie er het zwijgen toe.

De Franse minister van binnenlandse zaken, Philippe Marchand, zei zondag dat de regering was voorbereid op de komst “van een groot aantal” Algerijnen die de vlucht zouden nemen als het fundamentalistische FIS de macht zou veroveren. Hij sloot echter uit dat de status van politiek vluchteling massaal zou worden verleend. De regering in Parijs was bezorgd dat de ontwikkelingen in Algerije tot een uittocht van Algerijnen naar Frankrijk zouden leiden, waar volgens Marchand al 720.000 Algerijnen wonen. Met de machtsgreep lijkt dit risico echter minder groot te zijn geworden.

De woordvoerder voor buitenlandse zaken van de Franse socialistische partij, Gerard Fouchs, toonde zich gisteren ongerust over de rol van het Algerijnse leger. “De instelling van een militair regime zal voor een explosieve situatie zorgen”, aldus Fouchs. De voorzitter van het uiterst-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, verklaarde zich “formeel tegen” de opvang van Algerijnse politieke vluchtelingen in Frankrijk.