"Pakistan beschikt over een kernbom'

ISLAMABAD, 13 JAN. De Amerikaanse regering is ervan overtuigd dat Pakistan tegenwoordig de beschikking heeft over een eigen kernbom. De Republikeinse senator Larry Pressler zei dit vandaag op een persconferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Kernwapendeskundigen gingen er tot nu toe vanuit dat Pakistaanse atoomfysici wel de technische mogelijkheden hadden om "de bom' te ontwikkelen, maar deze nog niet hadden. Volgens Pressler is Bush er nu zeker van dat de Pakistanen “een bom hebben die ze kunnen gebruiken”.

Pressler: “De regering-Bush heeft geconstateerd dat Pakistan de capaciteit heeft om een kernbom te maken (...) Deze moet wellicht nog in elkaar gezet worden, omdat hij uit twee delen bestaat, maar hij is er”.

Pakistan heeft steeds ontkend bezig te zijn met het ontwikkelen van kernwapens. De Amerikaanse regering schortte in oktober 1990, op initiatief van Pressler, alle militaire en nieuwe economische hulp aan Islamabad op omdat de Pakistaanse regering niet voldoende duidelijkheid wilde verschaffen over haar nucleaire aspiraties en Pakistan heeft dat in Amerikaanse ogen nog steeds niet gedaan.

Pressler, die in Islamabad weigerde president Ghulam Ishaq Khan en premier Nawaz Sharif te ontmoeten, zei te vrezen dat Pakistan, Iran en Turkije samen met de pas ontstane moslimstaten in het Centraalaziatische deel van de vroegere Sovjet-Unie een met kernwapens uitgeruste islamitische federatie zullen vormen. De VS maken zich grote zorgen over een “islamitische bom”, aldus Pressler, die zich gisteren in soortgelijke bewoordingen uitliet in India, de aartsvijand van Pakistan.

De Pakistaanse minister van staat voor buitenlandse zaken, Mohammad Siddique Khan Kanju, noemde Presslers angst gisteren “ongegrond”. Kanju heeft Pressler andermaal verzekerd dat Pakistans nucleaire programma vreedzaam is. (AFP, AP, Reuter)