Opschudding over opnamen Bush

WASHINGTON, 13 JAN. In de VS is enige opschudding ontstaan over een nieuwe filmopname van het incident, vorige week, waarbij president Bush onwel werd en tijdens een staatsbanket in Tokio van zijn stoel tuimelde. De opname toont duidelijk hoe de president overgeeft, flauwvalt en bewusteloos van zijn stoel glijdt en hoe een gealarmeerde Barbara Bush opspringt, hem omhelst en het gezicht afveegt.

Tot nu toe hadden de Amerikaanse televisiekijkers slechts opnamen gezien die een veel minder dramatische indruk wekten en die het incident toonden vanaf het moment dat de president al op de grond lag. Barbara Bush maakte op die beelden alweer een kalme en laconieke indruk.

Deze beelden zijn gemaakt door een cameraman van NHK, de grote Japanse omroep, die weliswaar - zoals alle journalisten - met tegenzin gehoor had gegeven aan de opdracht aan het begin van het diner de zaal te verlaten, maar die zijn camera, gericht op president Bush, had laten lopen. NHK meldde aanvankelijk dat er geen beelden beschikbaar waren van het moment waarop president Bush onwel werd. De nieuwe opnamen zijn niet in de VS vertoond en volgens mediadeskundigen is het ook niet waarschijnlijk dat ze vertoond zullen worden; er zijn alleen enkele beelden van vrijgegeven. (AP)