Ontwikkelingen in 35 jaar ruimtevaart

Teleac-cursus "De resultaten van 35 jaar ruimtevaart'. Ned.3, 21.25-21.56u. De 13 radiolessen zijn vanaf 14 januari elke dinsdag te beluisteren via Radio 5 van 14.30-15.00u.

Het is stil in de Space Shuttle. Langzaam wentelt de schitterende blauwe aarde onder het raampje door. Plotseling begint astronaut A te praten tegen astronaut B. “Wij kennen,” zegt hij, “elkaar eigenlijk pas van deze missie. Op het NASA-opleidingscentrum heb ik u nooit mogen begroeten.” “Klopt,”, antwoordt astronaut B, “Ik deed de Teleac-cursus ruimtevaart.”

Helaas, zo ver is het in 1992, het "International Space Year', nog niet. De vandaag beginnende, tiendelige tv-cursus ruimtevaart van Teleac bereidt zijn cursisten niet voor op een verblijf in de ruimte, maar blikt terug op de resultaten van de 35 jaren ruimtevaart die achter ons liggen. Veel historische beelden dus, van geslaagde en minder geslaagde lanceringen, spectaculaire maanmissies en van de krappe interieurtjes van Amerikaanse en Sovjet-ruimtecapsules. Maar vooral ook veel informatie over de wetenschappelijke en technologische vruchten die de ruimtevaart heeft opgeleverd.

Na de romantische beginjaren met voornamelijk bemande vluchten is de ruimtevaart uitgegroeid tot een niet meer weg te denken schakel in de dagelijkse telecommunicatie, navigatie en weerkunde. Daarnaast is ze van steeds grotere betekenis in de astronomie en de aardwetenschap, en schenkt ze de samenleving een keur van spin-offs variërend van Teflonpannen tot brandvrije pakken.

Al deze toepassingen komen in de loop van de cursus aan bod, maar in les 1, een inleidend historisch overzicht, is het vanavond eerst nog even terugblikken. Weinig resultaten dus nog, maar wel Spoetnik, Apollo en Challenger.

Cursusboek ƒ 54,90, verkrijgbaar in de boekhandel of door overmaking op giro 54 42 32 t.n.v. Teleac, Utrecht.

    • Felix Eijgenraam