Olie-export levert Opec minder op

BRUSSEL, 13 JAN. De lidstaten van OPEC hebben vorig jaar 139,1 miljard dollar verdiend aan hun olie-export, tegen 147,4 miljard in 1990 toen de olieprijzen gemiddeld zeer hoog waren door de Golfcrisis. Dit blijkt uit berekeningen van het Franse olie-vakblad Petrostrategies.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, wist zijn olie-inkomsten vorig jaar op te voeren tot 48,7 miljard dollar tegen 39,7 miljard in 1990. Die stijging is geheel uit de Golfcrisis te verklaren, want direct na de invasie van Koeweit door Irak, begin augustus 1990, begon Saoedi-Arabië zijn olieproduktie drastisch op te voeren. Daardoor kreeg het land zowel extra geld binnen door meer olie te verkopen als door de hogere prijs. Door de verhoogde produktie van Saoedi-Arabië en enkele andere OPEC-landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Venezuela en Nigeria is de olieprijs na de Golfoorlog weer gedaald tot het niveau van de eerste helft van 1990.

Toch profiteren de Saoediërs nog steeds van extra inkomsten, want hun produktie is met 8,2 miljoen vaten per dag belangrijk hoger dan het maximum dat vóór de Golfoorlog in OPEC-verband was afgesproken. Saoedi-Arabië moest echter hoge kosten maken voor de Golfoorlog tegen Irak, zowel door directe militaire inspanningen als door de opvang van grote aantallen troepen en van vluchtelingen uit Koeweit.

Over heel 1990 kwam de gemiddelde prijs voor OPEC-olie uit op 22,26 dollar per vat, maar vorig jaar daalde het gemiddelde naar 18,65 dollar terwijl de minimum-richtprijs van het kartel 21 dollar per vat is.

De prijsdaling is het directe gevolg van een ruim aanbod van OPEC-olie op de wereldmarkt, terwijl de stijging van het verbruik in de Westerse industrielanden afneemt. In het begin van de jaren tachtig verdienden de OPEC-landen door een krappere markt veel meer. 1980 was het topjaar met 284,5 miljard dollar aan inkomsten. (AP)