"Mafia vermoordde Roberto Calvi'

ROME, 13 JAN. Een vooraanstaande mafiabaas die al geruime tijd samenwerkt met de politie, heeft gezegd dat Roberto Calvi, president van de Banco Ambrosiano, in 1982 in Londen is vermoord in opdracht van een andere mafiabaas, Pippo Calò.

Eerder had een ander gevangen lid van de mafia gezegd dat Calvi, die hangend onder een brug over de Thames werd gevonden, in opdracht van Calò is vermoord omdat hij een grote som mafiageld zou hebben verduisterd. De justitie in Engeland en Italië heeft nooit bewijzen kunnen vinden dat Calvi geen zelfmoord heeft gepleegd. De vlucht van Calvi naar Londen en zijn dood daar kwamen enkele weken voordat de Banco Ambrosiano failliet ging wegens grootschalige financiële zwendel.

Tommaso Buscetta, de mafiabaas wiens onthullingen leidden tot de maxi-processen tegen de mafia in het midden van de jaren tachtig, heeft in oktober tegen een officier van justitie uit Palermo gezegd dat Calvi door de mafia is vermoord. Buscetta zei dat in New York, waar hij wordt vastgehouden.

Buscetta's informatie komt van horen zeggen. Hij heeft verteld dat hij in 1982 met mafiabaas Gaetano Badalamenti in Brazilië zat, weggevlucht voor de bloedige oorlog tussen mafiabendes, waarin zij beiden aan de verliezende hand waren. De twee hadden een Italiaans tijdschrift in de hand met een foto van Calvi. Badalamenti zei toen, volgens Buscetta: “Wat nou zelfmoord, dat is weer een van de kunststukjes van oom Pippo”, in een verwijzing naar Pippo Calò, leider van de winnende mafiabende van de Corleonesi. Buscetta vertelde dat hij geen vragen stelde, omdat een mafioos volgens een van de ongeschreven regels dat niet doet. Maar een andere regel wil dat mafialeiders elkaar altijd de waarheid vertellen.

In juli vorig jaar heeft mafialeider Francesco Marino Mannoia, die ook met de politie is gaan samenwerken, gezegd dat hij bij twee gelegenheden had gehoord dat Calvi is gewurgd in opdracht van Calò, door Franco Di Carlo, een lid van de clan van de Corleonesi die naar Londen was verbannen omdat hij gesmokkelde drugs had proberen te verduisteren.