Krajina is bereid conflict met Servië te riskeren

BELGRADO, 13 JAN. De leider van de Serviërs in de Kroatische regio Krajina, Milan Babic, heeft het afgelopen weekeinde zijn verzet tegen het vredesplan van de VN nog geïntensiveerd. Hij is nu zelfs niet meer bereid waarnemers in Krajina toe te laten.

Babic, de president van de eenzijdig uitgeroepen “republiek Krajina”, had het VN-vredesplan aanvankelijk geaccepteerd, maar in tweede instantie afgewezen. Hij verzet zich met name tegen de komst van VN-vredestroepen naar Krajina, tenzij ze langs de grenzen worden geposteerd, als buffer tussen zijn troepen en de Kroatische Nationale Garde.

In een brief aan de Servische president Milosevic heeft Babic het vredesplan “onaanvaardbaar voor het Servische volk van Krajina” genoemd en zelfs laten weten bereid te zijn een conflict met Servië te riskeren, als men in Belgrado blijft instemmen met het plan. “Als ons de ramp te wachten staat dat Servië zich tegen Krajina keert, zullen we bereid zijn ons te verdedigen”, aldus Babic.

Volgens welingelichte bronnen in Belgrado geniet Babic in Krajina de steun van delen van het federale leger in zijn gebied, die evenmmin veel in het VN-plan zien. Op grond van dat plan zouden zij het gebied moeten ontruimen, waarna hun posities zouden moeten worden ingenomen door blauwhelmen.

Het vijftiende bestand is het afgelopen weekeinde op diverse plaatsen in Kroatië geschonden. Volgens de Kroaten zijn tot nu toe acht mensen om het leven gekomen sinds het bestand inging.

Volgens radio-Zagreb is zeventig procent van de gebouwen in de historische binnenstad van Dubrovnik beschadigd tijdens bombardementen door het federale leger in de laatste drie maanden van vorig jaar. In totaal zijn in die periode zevenduizend granaten op de binnenstad afgevuurd, zo werd gesteld. (Reuter, AFP)