KNVB bezorgt Rinus Michels waardig afscheid

Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB heeft door de principe-overeenkomst met Johan Cruijff om in 1994 het Nederlands elftal te begeleiden tijdens het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten een waardig afscheid van bondscoach Rinus Michels veilig gesteld.

Afgelopen zaterdag kwamen voorzitter Martin van Rooijen en bestuurslid technische zaken Paul Boels na drieëneenhalf uur onderhandelen in Barcelona er definitief uit. Cruijff leidt Oranje tijdens de eindronden in 1994, de kwalificatie voor dat toernooi wordt grotendeels overgelaten aan Dick Advocaat, met wie de voetbalbond overigens nog wel een contract moet afsluiten. Door adequaat in te haken op de sluimerende onvrede bij de spelers, die Cruijff al tijdens het voor Nederland zo jammerlijk verlopen WK in Italië op de bank wilden hebben, hebben Van Rooijen cs een felle anti-lobby tegen Rinus Michels voortijdig de kop ingedrukt.

Het offensief tegen de huidige bondscoach begon op oudejaarsdag met een interview in De Telegraaf waarin Cruijff Michels en de KNVB openlijk de oorlog verklaarde met de opmerking: “De toekomst zal nu uit moeten wijzen of we samen nog een keer iets gaan doen. Ik denk dat die kans steeds groter wordt naarmate de spelers er van doordrongen raken dat we iets kunnen winnen. Het komende EK of WK in 1994. Dat maakt in dit geval niets uit. Ja, ook het EK, al hangt dat van heel veel dingen en heel veel mensen af.”

Het vormde het cryptische jargon dat Cruijff in de voetbalwereld zo'n beetje tot kunst heeft verheven maar nadat Voetbal International - het tweede lijfblad van "De Verlosser' - nog eens dunnetjes de anti-Michels stemming aanwakkerde, was het zelfs het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB duidelijk dat snel handelen geboden was.

Dat bleek in de praktijk allesbehalve eenvoudig. Tijdens een eerste onderhoud met de bestuursleden van de KNVB hield Cruijff een urenlange monoloog zonder zich in feite ergens over uit te spreken. Het was in feite natuurlijk te gek voor woorden dat Van Rooijen en Boels afgelopen zaterdag voor de tweede keer met dezelfde vragen nogmaals naar Cruijff moesten, maar er tikte een tijdbom onder Oranje met mogelijk verstrekkende gevolgen. Want een waardig of succesvol afscheid van Rinus Michels in Zweden is wel het laatste waar Cruijff op uit is. Daarvoor leeft er te veel rancune bij Cruijff, die het nog steeds niet heeft verwerkt dat Michels hem voor het WK in 1990 in Italië tegen de nadrukkelijke wil van de voonaamste internationals in, heeft laten vallen ten faveure van Leo Beenhakker.

In besloten kring had Cruijff zich daarom al voorgenomen mee te gaan naar het EK in Zweden. Iets wat uiteraard voor Michels, die in de optiek van Cruijff als teammanager zou kunnen fungeren, onaanvaardbaar zou zijn. Bovendien had de KNVB al besloten dat tijdens het EK in Zweden hoe dan ook Michels en zijn assistent Advokaat op de bank zouden zitten. Dat de technisch directeur van Barcelona - die met het praktische probleem zit dat zijn voorzitter Nunez absoluut niet geporteerd is voor een dubbelfunctie Barcelona-Oranje voor Cruijff - daar akkoord mee lijkt gegaan is geen onaardig succesje voor de KNVB.

Cruijff staat plotseling voor een voldongen feit en laat zich momenteel in gematigde taal uit die de KNVB als muziek in de oren moet klinken. “Ik heb weliswaar geen handtekening gezet, maar wel mijn woord gegeven. Dat is voor mij net zo officieel als het zetten van een handtekening onder een contract”, verklaarde Cruijff voor de camera's van RTL. “Na alles wat ik aan het voetbal te danken heb, zie ik het als een morele verplichting om me voor het Nederlands elftal beschikbaar te stellen.”

Cruijff liet in het onderhoud met de KNVB weten geen zin te hebben in de coaching tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK, waarbij Nederland in één poule is ingedeeld bij Engeland, Turkije, San Marino, Polen en Noorwegen. Dit komt overeen met de opvattingen van het sectiebestuur dat graag Dick Advokaat tijdens die cyclus op de bank wil hebben. Cruijff verklaarde gisteravond dat hij zich niet zal bemoeien met de aanstelling van een nieuwe bondscoach. “Maar ik heb wel een advies gegeven. Tenslotte heb je met bestuurders te maken die niet uit de voetbalwereld voortkomen. En een bondscoach kun je maar een keer aanstellen. Als dat misgaat heeft het fatale gevolgen.”

Dick Advocaat heeft in de eerste gespreksronde met de KNVB “niet negatief gereageerd op een eventuele samenwerking met Johan Cruijff”. Maar het gaat te ver te concluderen dat hij al rond is met de KNVB. Advocaat: “Er zullen nog ettelijke gesprekken moeten plaatsvinden. Het gaat mij om de juiste invulling van bepaalde zaken.” Advocaat staat ook in de belangstelling bij FC Den Haag als opvolger van Co Adriaanse. De onderhandelingen met die club bevinden zich in een ver gevorderd stadium. Advocaat: “Ik wil beide mogelijkheden nog open houden.”