Kans op ontmoeting Mitsotakis en Demirel

ATHENE, 13 JAN. Voor de tweede maal binnen vier jaar biedt de Conferentie voor Economisch Management in Davos deze maand gelegenheid voor een topontmoeting tussen de leiders van Griekenland en Turkije. Begin februari 1988 kwam het daar tot uitvoerige gedachtenwisseling tussen de toenmalige Griekse premier, Andreas Papandreou, en zijn toenmalige Turkse collega - later president - Turgut Özal. Eind deze maand zal zowel premier Konstandinos Mitsotakis als premier Süleyman Demirel de conferentie bezoeken. En hoewel eerstgenoemde heeft verklaard dat hij niet uit is op een ontmoeting met Demirel zou het wel vreemd zijn als zij elkaar niet met enig gevolg tegen het lijf liepen.

Ook de Grieks-Cyprische president, George Vasiliou, heeft het voornemen te kennen gegeven dit jaar de conferentie bij te wonen. Hij zegt graag Demirel te zullen ontmoeten, maar dat wordt voor de Turkse leider een netelige zaak. Vasiliou wordt in Turkije niet als staatshoofd erkend, tenminste niet als staatshoofd van heel Cyprus, en een vriendelijk gesprek met deze man, hoe vluchtig ook, zou een ommezwaai betekenen in het Turkse beleid en een klap in het gezicht van de Turks-Cyprische "president' Denktas.

"Davos I' wekte in de hele wereld een goede indruk, ook al werden er geen tastbare resultaten geboekt. De "geest van Davos' werd een begrip en volgens Papandreou was bij gentleman's agreement een toestand van "niet-oorlog' bereikt: een overeenkomst dat, hoe ernstig ook de meningsverschillen, deze nooit door oorlog zouden moeten worden opgelost.

Er werd een telefoonlijn tussen de Turkse en Griekse leiders ingesteld en dezen ontmoetten elkaar dat jaar nog twee keer, de laatste keer in Athene. Het tegenbezoek van Papandreou aan Turkije werd uitgesteld, waarschijnlijk wegens de naderende verkiezingen in zijn eigen land. Wel bezocht de Griekse minister van buitenlandse zaken, Papoulias, de Turkse hoofdstad, waarheen Demirel bij zijn aantreden, in november, ook Mitsotakis heeft uitgenodigd.

"Davos I' heeft ook geleid tot een lange serie contacten en uitwisselingen op allerlei gebied die in verminderde mate nog steeds voortduren. Het is dan ook niet helemaal waar dat de geest van Davos is uitgeblust, zoals velen beweren, niet in de laatste plaats Papandreou, die onder de huidige omstandigheden het houden van een nieuwe dialoog afraadt. Die omstandigheden zijn volgens hem een openlijk beleden expansiedrift van de Turkse leiders over de hele Balkan.