Internatio-Müller in gesprek met potentiële koper cargadoorsbedrijf

ROTTERDAM, 13 JAN. Het Rotterdamse concern Internatio-Müller (handel, elektrotechniek en transport) praat met de Britse Inchcape-groep over verkoop van de cargadoorsactiviteiten. Dit is vanochtend door een woordvoerder van Internatio-Müller bevestigd.

De gesprekken draaien om kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Vlissingen en Terneuzen, Maritima Scheepvaart en Expeditiebedrijf in de Eemshaven en vestigingen in Hamburg, Bremen, Antwerpen en Rostock.

Internatio-Müller is bezig zich te concentreren op de installatie- en handelstak van het bedrijf. Transport en de daarbijbehorende cargadoorsactiviteiten moeten daarom het veld ruimen, aldus de woordvoerder.

Het Britse Inchcape heeft cargadoorskantoren over de hele wereld en is actief in twintig landen. Het concern houdt zich verder bezig met de distributie van auto's, consumenten- en industriële produkten, verzekeringen en industriële dienstverlening. Bij de bedrijven van Internatio-Müller die betrokken zijn bij de besprekingen, werken 220 mensen.

Internatio'Müller stoot al geruime tijd divisies af. Vorig jaar werdinvesteringsmaatschappij Wolters Schaberg de nieuwe eigenaar van de sector metaalverwerking, met uitzondering van De Etna in Ulft. Verder verwierf Getronics de automatiseringsdivisie van het Rotterdamse concern. Internatio-Müller, op zoek naar uitbreiding van de handelsactiviteiten, trok de handen af van de noodlijdende Zaanse farmaceutische groothandel Medicopharma, nadat Interpharm - onderdeel van Internatio - gesprekken had gevoerd over mogelijke samenwerking.

In december stapte topman drs. M. Thomassen als voorzitter van de raad van bestuur van Internatio plotseling op. Zijn collega in de raad, ir. J. Schop, was al een maand eerder vertrokken. Het vertrek van Thomassen kwam in een periode dat de winst opdroogde. Over de de eerste helft van 1991 rapporteerde Internatio een winst van 0,3 miljoen gulden.