In 1988 "systematische uitroeiingscampagne' onder Iraks Koerden

LONDEN, 13 JAN. Zeker 100.000 Koerden zijn aan het eind van de jaren tachtig in Irak verdwenen tijdens een systematische uitroeiingscampagne van president Saddam Hussein. Dat heeft de Britse omroepmaatschappij BBC gisteren gemeld op basis van video- en geluidsbanden en andere documentatie die Koerdische opstandelingen zeggen vorig jaar op politiebureaus en in ondervragingscentra in Noord-Irak te hebben gevonden. De Britse krant The Independent kwam zaterdag met een soortgelijk verhaal. Een VN-zegsman wees er later op dat de Iraakse veiligheidsdiensten door de Oostduitsers zijn opgeleid, en van hen hebben geleerd alles te documenteren.

Bekend is dat het Iraakse leger in 1988 in een genadeloze campagne talloze Koerdische plaatsen met de grond gelijk heeft gemaakt en daarbij ook van chemische wapens gebruik heeft gemaakt. De BBC meldde nu dat tijdens die operatie Koerdische burgers waren samengebracht en in open vrachtwagens naar de zuidelijke woestijn waren overgebracht, waar ze waren doodgeschoten.

The Independent citeerde een 13-jarige Koerdische jongen, die meldde een van de bloedbaden te hebben overleefd die de Iraakse autoriteiten in die tijd hebben aangericht. Hij was met zijn moeder, zusters en plaatsgenoten naar het zuidelijke grensgebied met Saoedi-Arabië overgebracht. Daar waren ze in door bulldozers gegraven massagraven samengedreven, waar Iraakse militairen het vuur op hen openden. De jongen werd weliswaar geraakt, maar niet dodelijk, en ontsnapte vervolgens de woestijn in.

Volgens de krant schatten de Koerden dat in die tijd ongeveer 180.000 mensen zijn verdwenen. Maar zij vrezen dat er uiteindelijk mogelijk 250.000 mensen zullen blijken te zijn gestorven.

Een functionaris van de Verenigde Naties in de Jordaanse hoofdstad Amman zei gisteren dat de Koerden hadden besloten bewijsmateriaal over de executie van gevangenen en legerdeserteurs aan het Amerikaanse Congres over te dragen, dat het zou vrijgeven. Volgens de zegsman hadden de Koerden het materiaal tot dusverre achter de hand gehouden als wapen in de onderhandelingen met de regering over Koerdische autonomie. Die onderhandelingen zijn echter vastgelopen op de harde houding van de autoriteiten.

Koerdenleider Masoud Barzani kritiseerde gisteren de VN en het Westen wegens hun kennelijke onverschilligheid jegens het lot van de Koerden. Barzani wees daarbij op de economische blokkade van het Koerdische noorden die Bagdad in oktober heeft ingesteld en waarmee het de Koerden langzaam wurgt. Die blokkade is volgens hem een duidelijke schending van resolutie 688 van de Veiligheidsraad van de VN. Daarin wordt beëindiging van de Iraakse agressie jegens Koerden en shi'ieten geëist. (Reuter)