Geen wk in olympisch schaatsjaar

Sinds Christine Aaftink in september aan de Amsterdamse Vrije Universiteit afstudeerde in de bewegingswetenschappen is de doctoranda fulltime schaatsster. Alles wil de 25-jarige sprintster uit Baambrugge opzij zetten voor het Grote Doel, een (gouden) olympische medaille in Albertville. De ambitieuze Aaftink, vanaf midden december zeker van deelneming aan de winterspelen, heeft recht op een ideale voorbereiding. Ze geeft daarbij de voorkeur aan een lange aanloop, in de besneeuwde Zwitserse bergen van Davos.

Het is te hopen dat de Begeleidings Commissie Kernploegen (BCK) van de schaatsbond (KNSB) die plannen van de snelle rijdster niet doorkruist en tegemoet komt aan haar verzoek - en dat van haar coach Wopke de Vegt, alsmede Gerard van Velde - de Nederlandse sprintkampioenschappen, op 25 en 26 januari in Heerenveen, te mogen overslaan. Toen de KNSB aan het begin van de competitie de data van deze NK bekend maakte liet De Vegt al een stevig protest horen. Hij vond het sportief gezien - heel terecht - “een bijzonder slechte zaak” dat dat toernooi zo kort voor het begin van de belangrijke winterspelen werd afgewerkt.

Wat het programmeren betreft zou de KNSB er trouwens goed aan doen de overvolle kalender in de toekomst te beperken, althans in een olympisch jaar. Als er Winterspelen zijn gepland willen de schaatsers en schaatssters "pieken' op hun favoriete afstanden. Ze hebben dan, net als de toeschouwers, weinig behoefte aan de NK sprint of de NK allround - zeker niet als die laatste pas zoals dit seizoen na de Winterspelen worden verreden.

Ook de internationale schaatsbond (ISU) zou in dit opzicht een belangrijk steentje kunnen bijdragen. Het is voor de ISU meer dan het overwegen waard in een olympisch jaar af te zien van het organiseren van de WK allround, die dan toch meestal mosterd na de maaltijd zijn. Of zelfs niet geheel serieus meer zijn te nemen. Denk aan het mannentoernooi van 1980, toen de Amerikaanse olympische alleskunner Eric Heiden in Heerenveen de wereldtitel min of meer aan Hilbert van der Duim cadeau deed. En denk aan 1988, toen Eric Flaim op de Aziatische Medeobaan van Alma Ata 's werelds nummer één werd. In maart, terwijl de mussen op bepaalde momenten van het dak vielen, want de temperatuur lag boven de twintig graden Celsius.

    • Guido de Vries