Cossiga lid para-militaire groep tegen communisten

ROME, 13 JAN. Volgens de Italiaanse president Cossiga hebben christen-democraten in 1948 para-militaire groepen gevormd om zich te verdedigen tegen de communisten, mocht de noodzaak zich voordoen.

In een nieuwe uitval tegen zijn eigen christen-democratische partij vertelde Cossiga dat hij in 1948 als jonge aanhanger van de partij in Sardinië handgranaten en een mitrailleur had gekregen van de carabinieri en een korte militaire training had gevolgd die door de partij was verzorgd.

In tientallen andere steden zijn met medewerking van de carabinieri vergelijkbare para-militaire groepen gevormd, aldus Cossiga. De groepen waren volgens hem vooral bedoeld om de partijkantoren te verdedigen in het geval van een communistische couppoging.

Cossiga deed zijn uitspraken zaterdag tegenover Italiaanse journalisten, tijdens een privé-bezoek aan Chicago.

Hoewel er weinig is gepubliceerd over christen-democratische weerbaarheidsgroepen, hebben vooraanstaande historici nu gezegd, dat de groepen passen in de felle politieke confrontatie van die jaren. De communisten geloofden deels in de gewapende revolutie. Vooral onder invloed van partijleider Togliatti hebben de Italiaanse communisten indertijd de weg van de democratie gekozen.

Een geprikkelde Cossiga maakte duidelijk dat zijn onthulling is bedoeld om de christen-democratische partij DC, waaruit de wegens zijn functie partijloze president is voortgekomen, te dwingen open kaart te spelen en toe te geven dat ook zij in het verleden vuile handen heeft gemaakt in de politieke strijd tegen het communisme.