Communisten demonstreren in Moskou tegen Jeltsin

MOSKOU, 13 JAN. Ongeveer 15.000 mensen hebben gisteren in Moskou geprotesteerd tegen de Russische president Boris Jeltsin en een herstel van de Sovjet-Unie en de heroprichting van de communistische partij geëist.

De betoging was aangekondigd als een “meeting van werkenden in Moskou” door een “groep aanhangers van de communistische idee” en had het karakter van een poging tot een herleving van de communistische heerschappij. De demonstranten waren voornamelijk oudere mensen, die de betoging begonnen met het gezamenlijk zingen van de nationale hymne van de voormalige Sovjet-Unie. Onder hen waren verder een aantal verklaarde anarchisten en antisemieten.

In het Russische district Koeban zijn een aantal werkers van de spoorwegen inmiddels overgegaan tot een openlijke heroprichting van de vorig jaar verboden communistische partijorganisatie, meldt het persbureau TASS. Een in Tsjeljabinsk georganiseerde betoging van aanhangers van de "communistische idee' trok slechts enkele tientallen belangstellenden, aldus TASS.

Vanaf de sprekerstribune in Moskou werd onder andere gepleit voor “een mars op het Witte huis” (zetel van het Russische parlement in Moskou) op 9 februari. Onder de sprekers was een officier van de voormalige Sovjet-strijdkrachten, die de militairen tot machtsovername opriep. De rechtse politicus Vladimir Zjirinovski riep op tot heroprichting van de communistische partij, opdat de “arbeidersklasse” weer een echte voorhoede zou hebben. Afgezien van wat kleinere schermutselingen tussen andersdenkenden verliep de betoging op het Manege-plein in Moskou rustig.

Uit Petrozavodsk in Karelië (een gebied binnen de Russische federatie bij de Finse grens) worden inmiddels door TASS "pogroms en overvallen' gemeld tegen de zogenoemde "commerciële winkels', waar moeilijk verkrijgbare waren tegen hogere prijzen dan in de staatswinkels worden verkocht. Boze Moskovieten blokkeerden zondag enkele uren een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, de Koetoezovski-prospekt, uit protest tegen het uitblijven van melkleverantie aan een winkel, waar zich al enige uren voor melk een rij had gevormd.