Beurs schort handel Medicopharma op, Océ blijft gevraagd

AMSTERDAM, 13 JAN. De scherpe koersdaling op de beurs in Tokio beroerde het Beursplein vandaag alleen even bij de opening. Op een rustige beurs was Océ- van der Grinten nog steeds gevraagd en speculeerden handelaren over de toekomst van Medicopharma, waarvan de handel in aandelen vanmorgen werd opgeschort.

AMSTERDAM Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs werden vanmorgen wakker geschud door twee berichten van de commissaris voor de notering. Naast de handel in aandelen Medicopharma werd ook de handel in aandelen GTI holding tot nader order opgeschort. Bij beide fondsen werd de handelsmaatregel genomen in verband met een te verwachten bericht.

Medicopharma wilde vanmorgen niet vooruitlopen op het "te verwachten bericht'. “Wij geven op dit moment geen enkel commentaar”, liet een woordvoerster van het bedrijf uit Zaandam weten. De tobbende medicijnengroothandel, die geen officiële notering meer heeft, maakte een maand geleden bekend dat het haar groothandelsactiviteiten wilde onderbrengen in een nieuwe vennootschap, Medicopharma Groothandel BV. Via deze actie - onderdeel van de sterfhuisconstructie waarin Medicopharma terecht is gekomen - wil Medicopharma haar beursnotering proberen te redden. Dat kan alleen als er intensief gesaneerd wordt. De totale opbrengst van de verkoop van bedrijfsonderdelen is daarbij van essentieel belang.

De directie van Medicopharma meldde medio december de reddingsoperatie zo snel mogelijk te willen uitvoeren, maar verwachtte toen dat het nog enkele weken zou kosten alvorens resultaten bekend konden worden gemaakt.

De koers van Medicopharma won vorige week bijna 73 procent en kwam uiteindelijk op 1,90 gulden uit. Volgens handelaren is de koers opgedreven door de vele speculanten die in het fonds stapten.

Voor het overige bleef het vrij rustig op het Beursplein. De forse koersval op de beurs van Tokio had weinig invloed op de stemming. De EOE-index noteerde, na een lagere opening, omstreeks het middaguur 0,68 punt hoger op 283,73 punten.

Onder de veertig meest actieve fondsen bleef Océ- van der Grinten het goed doen. Vandaag kwamen er zeven dubbeltjes bij de slotkoers van 67 gulden van vrijdag toen het copieerconcern 3,50 gulden hoger was gesloten.

LONDEN De Londense beurs opende vanmorgen lager in reactie op het scherpe verlies van de aandelenkoersen in Japan. In de loop van de morgen trokken de koersen echter weer aan en noteerde het koersgemiddelde iets hoger. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 20 punten lager sloot op 2.477,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,3 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen licht hoger. De omzetten bleven zeer beperkt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 25,95 punten hoger sloot op 1.615,71 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,44 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen scherp lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot liefst ruim drie procent lager (min 685,04 punten) op 21.696,86 punten. Handelaren wezen de sterke dollar en de tijdelijke opschorting van verdere rentedaling op de geldmarkt als twee belangrijke oorzaken aan. Daarnaast speelde futures gerelateerde verkoop (termijnverkopen) een grote rol. Ook ontdeden enkele grote beleggers zich van hun stukken uit teleurstelling over het uitblijven van een flinke koersstijging.