ANC speelt een grote rol bij atletiekfusie

JOHANNESBURG, 13 JAN. Twee raciaal gescheiden atletiekorganisaties in Zuid-Afrika hebben besloten op te gaan in een nieuwe bond, Athletics South Africa (ASA). Daarmee is het laatste obstakel opgeruimd voor deelneming van Zuid-Afrika aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Barcelona.

De South African Amateur Athletics Union (SAAAU), geleid door rechter Deon van Zyl en de South African Amateur Athletics Congress (SAACON) van president Banele Sandini, kondigden na weken van gesprekken gisteren in Kaapstad de fusie aan. De twee bonden vertegenwoordigen 95 procent van de Zuidafrikaanse atleten. De derde atletiekorganisatie, de South African Amateur Athletic Board (SAAAB), nam niet aan de gesprekken deel.

Evenals bij andere fusies in de sportwereld (cricket, rugby) speelde het Afrikaans Nationaal Congres een belangrijke rol in de onderhandelingen. ANC-leider Nelson Mandela deed een oproep tot eenheid en ANC-sportdeskundige Steve "Mr. Fixit' Tshwete bracht de partijen tot elkaar. Het ANC ziet de sport als een belangrijk middel om een brug te slaan tussen de bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika.

Als de internationale atletiekfederatie eind deze maand op een vergadering in Mexico de nieuwe bond toelaat, kunnen de Zuidafrikaanse atleten al op korte termijn hun krachten op internationaal niveau meten. De atletiekbond van Groot-Britannië heeft de Zuidafrikanen uitgenodigd voor een onderlinge wedstrijd tegen het Britse Olympische team. De eerste wedstrijden worden gehouden op 23 en 24 mei in Kaapstad, gevolgd door een ontmoeting in Edinburgh op 19 juni.