ZILVEREN CAMERA 1991

Deze week reikte de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten haar jaarlijkse prijzen uit. Frits Meijst (23) won de hoofdprijs, de Zilveren Camera, met een serie foto's van Koerdische vluchtelingen op de grens tussen Irak en Turkije. Wubbo de Jong werd uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar 1991. In het juryrapport wordt De Jong in het bijzonder geroemd voor een serie foto's over kinderen met aids in een Roemeens ziekenhuis.

Een selectie uit de prijswinnende foto's:

1/2. Aidskinderen in Constanta (Roemenië). Foto Wubbo de Jong, fotojournalist van het jaar.

3. Exercitie van kinderen tijdens een survivalkamp in Schipluiden. Foto Walter Herfst, eerste prijs in de serie binnenland features.

4. Dienstplichtigen als ordebewaarders bij een concert van AC / DC in Moskou, uit de serie "Jongeren in de voormalige Sovjet-Unie zijn jongeren zoals overal'. Foto Leo Erken, eerste prijs in de serie buitenland features

5. Een boer vindt vijftig schapen doodgebeten door loslopende honden. Foto John de Pater, tweede prijs in de categorie dagelijks nieuws.

6. Greg Lemond na afloop van de wielerklassieker Paris-Roubaix. Foto Klaas-Jan van der Weij, eerste prijs in de categorie buitenland sport.