Stasi bij geboorte van SPD in O-Duitsland

BONN, 11 JAN. De DDR-staatsveiligheidsdienst (Stasi) was met ten minste twee medewerkers aanwezig bij de (her-)oprichting, oktober 1989, van de Oostduitse SPD (aanvankelijk SDP). Bij die oprichting, in het stadje Schwante bij Potsdam, kort voor de omwenteling in de DDR, werd Stasi-medewerker Ibrahim Böhme door de 42 mede-initiatiefnemers zelfs als eerste voorzitter gekozen.

Onder andere via Böhme, die in de DDR overigens als "dissident' gold, werd de Stasi steeds over de vergaderingen en standpunten van de Oostduitse SPD op de hoogte gehouden. Dit heeft het Oostduitse SPD-Bondsdaglid Angelika Barbe, een van de mede-oprichters van de partij, gisteren meegedeeld na bestudering van dossiers die de Stasi over haar had aangelegd. Deze wettelijke mogelijkheid van inzage geldt sinds begin dit jaar. Mevrouw Barbe sprak gisteren van “een bittere ervaring”. Volgens haar heeft de staatsveiligheidsdienst dankzij Böhme tot het voorjaar van 1990 steeds een zekere “mede-controle” over de Oostduitse SPD gehad.

Ibrahim Böhme, die in de campagne voor de Oostduitse Volkskammerverkiezingen van maart 1990 nog SPD-lijsttrekker en kandidaat-premier was, moest zich vorig jaar zomer uit de politiek terugtrekken toen geruchten de ronde waren gaan doen over zijn langdurige Stasi-contacten.

Inzage in de over haar aangelegde Stasi-dossiers heeft mevrouw Barbel Bohley, een van de oprichters van de dissidentengroep Neues Forum in de vroegere DDR, tot de conclusie gebracht dat ook PDS-voorzitter Gregor Gysi destijds voor de staatsveiligheidsdienst moet hebben gewerkt. Gysi, voorzitter van partij die uit de vroegere SED ontstond, trad vroeger wel op als advocaat van mensen die door het SED-regime werden vervolgd. In die kwaliteit moest hij wel contact met de Stasi hebben, maar medewerker is hij nooit geweest, zei hij gisteravond.