Spierscheuring werpt schaduw over zege in De Geusselt; Ajax mist Bergkamp in topper

MAASTRICHT, 11 JAN. Ajax zal volgende week zondag in het Olympisch stadion in de sleutelwedstrijd voor de competitie tegen PSV vrijwel zeker Dennis Bergkamp moeten missen.

De topscorer van de eredivisie, die gisteravond in Maastricht met twee doelpunten een werkzaam aandeel had in de 4-1 overwinning van Ajax tegen MVV, liep in de tweede helft een spierscheuring op die hem volgens clubarts Piet Bon zeker negen dagen buitenspel houdt. Trainer Louis van Gaal sprak in dit verband van "een gevoelige aderlating' aangezien hij ook gisteravond met eigen ogen kon constateren dat de jeugdige spits, die momenteel achttien doelpunten op zijn conto heeft, zo'n beetje de enige werkelijke kwaliteit vertegenwoordigt die hij nog in zijn elftal heeft.

Ajax heeft deze competitie in de provincie in acht uitwedstrijden al negen punten verspeeld. Enige voorzichtigheid was derhalve voor de confrontatie met MVV in stadion De Geusselt wel geboden. Zeker tegen de achtergrond van het feit dat Van 't Schip nog steeds geschorst is, Blind zich met griep vlak voor vertrek naar Maastricht had afgemeld, De Boer geplaagd wordt door liesklachten en Groenendijk zich zelfs tijdens de wedstrijd nog moest laten vervangen omdat ook hij deze week met griep op bed heeft gelegen.

Maar hoe gehandicapt Ajax ook was, MVV vertilde zich aan een opmerkelijke bravoure en zelfvertrouwen. Trainer Sjef Vergoossen meldde in de plaatselijke dagbladen dat zijn spelers niet wakker zouden liggen van een wedstrijd tegen Ajax en dat hij bovendien het volste vertrouwen had in ex-Ajacied Erik de Haan, die als doelman als stand-in fungeerde voor Alloy Agu. De Nigeriaan bevindt zich momenteel in Senegal waar hij met het nationale elftal van Nigeria deelneemt aan de Africa Cup. Agu is eigendom van geldschieter Nol Hendriks en heeft al zoveel lucratieve buitenlandse aanbiedingen op zak dat het volgens trainer Sef Vergoossen uitgesloten is dat MVV hem kan behouden.

Wat voor cruciale positie de Nigeriaan inneemt bij MVV bleek gisteravond. Zijn vervanger De Haan was schuldig aan ten minste twee van de vier doelpunten van Ajax dat zich aanvankelijk schromelijk verkeek op het opportunistische gerommel van de MVV-spitsen Visser en Meijer. Binnen zeven minuten lag de bal al achter de verbouwereerde Menzo, die zijn keel schor schreeuwde naar verdedigers als Silooy, Vink en Kreek, die regelmatig mistastten. De behendige Visser reageerde koelbloedig op een passje van Dikstaal, waardoor Van Gaal het visioen van alweer een nederlaag in een uitwedstrijd al zag opdoemen.

“Maar we gunden ons daarna geen rust en reageerden veel te gretig”, analyseerde Sef Vergoossen na afloop de situatie nuchter. “Je verwacht 2-0 maar in plaats daarvan is het in no-time 2-1 voor Ajax. Dat is dan toch het grote verschil in routine.”

Dat doelman De Haan Ajax daarbij uiterst behulpzaam was liet Vergoossen maar buiten beschouwing. Alleen bij de eerste goal van de solerende Winter stond hij machteloos. Daarna begon de Bergkamp-show. Eerst lepelde hij de bal van grote afstand over De Haan, bij de derde Ajax-goal draaide hij behendig om zijn as, waarbij De Haan opnieuw op het verkeerde been werd gezet. Edgar Davids (ingevallen voor Groenendijk) bepaalde in de slotseconden de eindstand zelfs op 4-1 maar trainer Louis van Gaal had andere zorgen. Hij wond zich vreselijk op over de arbitrage van scheidsrechter Luinge die naast twee MVV'ers ook drie Ajacieden op de bon slingerde. Vink, Winter en Groenendijk. Vooral het geel van Winter ergerde Van Gaal mateloos. “Zo'n scheidsrechter moet toch aanvoelen dat hij het in zijn emoties opneemt voor een teamgenoot. Verder ben ik tevreden. MVV heeft ons bestreden met veel positie-wisselingen, kortom het voetbal dat Ajax zelf ook speelt. De grotere kwaliteit van ons op dit gebied heeft dan ook de doorslag gegeven deze wedstrijd.”