ramsj

The Times Atlas of the World Gebonden, Times Books 1989, van ƒ 295,00 voor ƒ 125,00. Amsterdam: Het Martyrium; Scheltema Holkema Vermeulen; Donner Rotterdam.

Geoffrey Barraclough: The Times Atlas of World History Gebonden, Hammond 1989, van ƒ 179,50 voor ƒ 79,90. Het Martyrium Amsterdam.

May Woods, Arete Warren: Glass Houses Paperback, Aurum Press 1988, van ƒ 62,50 voor ƒ 19,90. Beperkt voorradig. De Slegte.

Sarah Greenough: On the Art of Fixing a Shadow Gebonden 1989, van ƒ 154,50 voor ƒ 65,00. Van Gennep Amsterdam en Rotterdam

Gordon Biddle e.a.: The Railway Heritage of Britain. Gebonden, van ƒ 65,50 voor ƒ 20,00. The English Bookshop Amsterdam (020 - 6264230)

Bruce Sandison: The Hillwalkers Guide to Scotland Gebonden, Unwin Hyman 1988, van ƒ 57,50 voor ƒ 34,50. Pied à terre Amsterdam.

Antoni Gronowicz: Garbo. Her story. Gebonden, Simon and Schuster 1990, van ƒ 59,40 voor ƒ 9,90. Het Martyrium Amsterdam.

Walter H. Snell: A Glossary of Mycology. Gebonden, Harvard University Press 1971, van ƒ 45,60 voor ƒ 14,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

The Times Atlas of the World

Gebonden, Times Books 1989, van ƒ 295,00 voor ƒ 125,00. Amsterdam: Het Martyrium; Scheltema Holkema Vermeulen; Donner Rotterdam.

Liefhebbers van atlassen doen er goed aan meteen hun jas aan te trekken of naar de telefoon te snellen, want hij is er: de beste, compleetste atlas ter wereld (210.000 namen!), voor veertig procent van de oorspronkelijke prijs. Er is inmiddels een nieuwe editie uit, vandaar. Maar wat betreft Oost-Europa lopen zelfs de allernieuwste atlassen achter, dus ook een atlas uit 1989 kan nog tijden mee.

Geoffrey Barraclough: The Times Atlas of World History

Gebonden, Hammond 1989, van ƒ 179,50 voor ƒ 79,90. Het Martyrium Amsterdam.

Mooie aanvulling op het vorige boek: het gaat hier om de derde herziene editie uit 1989. Eerder was de beknopte uitvoering van deze atlas in de ramsj. De geschiedenis van de mensheid in 600 kaarten, met korte historische toelichtingen, een woordenlijst en - natuurlijk - een index. Kaarten en foto's zijn niet zo heel mooi, maar wel erg duidelijk. Eerste druk van dit naslagwerk werd in twaalf talen vertaald.

May Woods, Arete Warren: Glass Houses

Paperback, Aurum Press 1988, van ƒ 62,50 voor ƒ 19,90. Beperkt voorradig. De Slegte.

Eerste studie die ingaat op de architectuur en geschiedenis van de broeikas, orangerie en plantenkas ("conservatory'). De kas werd in de Renaissance in Italië ontwikkeld, maar ook de Nederlanders droegen hun steentje bij en volgens de auteurs beschikten de Lage Landen op een gegeven moment zelfs over de beste tuiniers van heel Europa. Goed gedocumenteerd en - vanzelfsprekend - rijk geïllustreerd.

Sarah Greenough: On the Art of Fixing a Shadow

Gebonden 1989, van ƒ 154,50 voor ƒ 65,00. Van Gennep Amsterdam en Rotterdam

Boek dat verscheen ter gelegenheid van 150 jaar fotografie als catalogus bij een tentoonstelling in de National Gallery of Art in Londen en de The Art Institute of Chicago. Met vierhonderd foto's uit openbare en particuliere collecties van ruim tweehonderd fotografen, ingeleid door vier teksten over verschillende periodes in de geschiedenis van de fotografie. 510 Pagina's dik, prachtig uitgegeven.

Gordon Biddle e.a.: The Railway Heritage of Britain.

Gebonden, van ƒ 65,50 voor ƒ 20,00. The English Bookshop Amsterdam (020 - 6264230)

Naslagwerk voor de treinfanaat: het eerste complete overzicht van alle stations, bruggen, tunnels, opslagplaatsen, hotels, watertorens, seinpalen en ga zo maar door, in Engeland en Schotland, gerangschikt naar regio. Korte lemmata, vaak met een fotootje. Tussendoor korte biografische artikelen van voorname spoorwegbouwers.

Bruce Sandison: The Hillwalkers Guide to Scotland

Gebonden, Unwin Hyman 1988, van ƒ 57,50 voor ƒ 34,50. Pied à terre Amsterdam.

Vijftig wandelingen in Schotland, met kaartjes, een kort verhaaltje over geschiedenis van de streek en ervaringen van de auteur, plus natuurlijk de gebruikelijke praktische informatie: hoeveel uur, welke kaarten, waar meer informatie. Voor wandelaars die tegen regen kunnen.

Antoni Gronowicz: Garbo. Her story.

Gebonden, Simon and Schuster 1990, van ƒ 59,40 voor ƒ 9,90. Het Martyrium Amsterdam.

Ongeautoriseerde biografie van Greta Garbo (1905-1990) in de klassieke opbouw van wieg tot graf. Gronowicz was langdurig bevriend met Garbo, ""the greatest and most reluctant of movie queens'' zoals hij haar noemt. Garbo werd in haar leven hardnekkiger belaagd door vrouwen dan door mannen, zo verklaart zij in dit boek.

Walter H. Snell: A Glossary of Mycology.

Gebonden, Harvard University Press 1971, van ƒ 45,60 voor ƒ 14,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Voor het eerst verschenen in 1957 en herdrukt in 1971, maar dit woordenboek schijnt nog altijd het standaardwerk te zijn op het gebied van de mycologie, ofwel de kennis der paddestoelen of zwammen. Omslag en typografie zien er niet uit maar de verduidelijkende tekeningen maken een hoop goed.