OP DIEET II

Gewichtsvermindering is een gloeiend hangijzer in de samenleving, waar ik me aardig aan heb gebrand.

Na plaatsing in deze rubriek van het - vermeende, zo blijkt nu - dieetplan van het Max Planck Instituut is een stroom van kritiek, vragen en aardige reacties over de radio/tv-redactie gespoeld. Dat het niet zo snor zit met de herkomst van dit dieet en de beoogde wijziging van de stofwisseling, daarover kunt u alles lezen in het stuk van Dick van Eijk op deze pagina. Het komt erop neer dat ik de lezers van dit dieetplan aanzet tot 14 dagen ondervoeding en dat zij daardoor blijven zitten met allerlei ongewenste tussenprodukten in het lichaam. Maar erger is nog dat lezers door mijn geschrijf de valse hoop koesteren na het bewuste dieet gedurende drie jaar te kunnen smullen zonder dikker te worden.

Door mijn nalatigheid wat betreft het checken van de bron van herkomst en het wekken van valse illusies: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Maar ja, nu zitten vele "dikkerdjes' toch met een behoorlijke kater. Hoe nu die overtollige pondjes kwijt te raken? Heel eenvoudig, door gezond en vooral matig te eten. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding in Den Haag verschafte desgevraagd een voedingsadvies (voor een volwassene) voor gezonde voeding waarmee gewichtsvermindering kan worden bereikt. Wie zich dagelijks stipt aan het volgende advies houdt, krijgt 1200 - 1300 calorieën per dag binnen en kan daarmee 1 kilo per week afvallen.

2 glazen magere melk

5 sneetjes brood (liefst bruin), dunbesmeerd met halvarine

2 plakjes magere kaas (20+)

2 plakjes magere vleeswaren

100 gram vlees, kip of vis (mager)

150-200 gram gekookte groente

3 aardappelen (middelgroot) of 3 eetlepels gekookte rijst of macaroni

2 vruchten naar keuze

15 gram halvarine voor bereiding warme maaltijd

Er moet voorts dagelijks voldoende worden gedronken, maar alleen: thee en koffie zonder suiker (zoetjes mogen), water of limonade met vruchtensiroop zonder suiker (dus met zoetstof).

Wie het uitgeknipte dieet van 6.1.1992 op het prikboord in de keuken heeft hangen, kan dit al dan niet vervangen door bovenstaand voedingsadvies of door de waterdichte spreuk: ieder pondje gaat door het mondje.

Lunch: 1 gegrillde kip

7e dag: