Océ boekt fors hogere winst, beurs is juichend

AMSTERDAM, 11 JAN. De netto winst van het kopieerconcern Océ-van der Grinten is in 1991 met achttien procent gestegen tot 101 miljoen gulden, vergeleken met 85,7 miljoen in 1990. Daarnaast zal de winst in 1992 verder stijgen “indien de algemene economische omstandigheden ongeveer gelijk blijven”.

Dat heeft dr. H. Pennings, voorzitter van de raad van bestuur, gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak voor het personeel bekend gemaakt. De omzet van Océ is in 1991 met 11 procent gestegen tot 2,6 miljard (1990: 2,3 miljard).

Op de Amsterdamse effectenbeurs sloot de koers van Océ gisteren 5,5 procent hoger op 67 gulden. Océ was in 1991 met een koerswinst van 87 procent na KLM de grootste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs.

Océ-van der Grinten is in de VS op zoek naar meer overnamekandidaten die actief zijn op de kantoormarkt. Het Nederlandse bedrijf, dat dit jaar Bruning (tekenkamerapparatuur) overnam, wil in de Amerikaanse kantoormarkt groeien naar een marktaandeel van 4 tot 5 procent (nu minder dan 1 procent).

Océ schrijft de verbetering van het resultaat toe aan “het succes van het vernieuwde en versterkte produkt-assortiment, zowel voor de tekenkamer als voor het kantoor”. Het bedrijf heeft gedurende de jaren tachtig met hulp van Economische Zaken de investeringen fors opgevoerd. “Gezien de lange aanlooptijd van de toen in gang gezette complexe technologische ontwikkelingen begint Océ daar nu pas vruchten van te plukken”, aldus Pennings. De ontwikkeltijd voor de huidige generatie Océ-produkten is minimaal vijf jaar.

Ook de verbeterde gang van zaken bij de dochterbedrijven van Océ in de VS en bij printing systems droeg bij tot de hogere winst. Daarnaast hadden kostenbesparende maatregelen een positieve invloed op het resultaat. Océ - 12.000 werknemers wereldwijd - heeft in 1991 het personeel in Venlo met 250 mensen verminderd.

Océ-van der Grinten is gespecialiseerd in de produktie van high volume copiers, kopieermachines voor het bedrijfsleven die grote aantallen kopieën kunnen afleveren bij een zeer hoge kwaliteit. Daarnaast maakt het bedrijf ook printers en plotters.