Mogelijk bod op Allied Lyons

De aandelenkoers van het Britse dranken- en levensmiddelenconcern Allied Lyons steeg gisteren op de Londense effectenbeurs scherp onder invloed van geruchten over een spoedig bod op het bedrijf. Als kandidaten zijn genoemd het Amerikaanse voedingsmiddelen- en tabakssconcern Philip Morris en het Canadese drankenconcern Seagram.

De koers schoot omhoog met 80 pence, ofwel bijna dertien procent, tot 712 pence. Later was er een terugval tot 674 pence als gevolg van winstnemingen. Vorig jaar waren er ook al speculaties over overneming van het concern.

Allied Lyons boekte in het in maart afgesloten boekjaar een omzet van 5,13 miljard pond (16,4 miljard gulden). In de eerste helft van het lopende jaar groeide de omzet van 2,54 tot 2,65 miljard pond, terwijl de winst omhoog ging van 286 miljoen pond tot 289 miljoen pond.

Het Britse concern is in Nederland eigenaar van de Oranjeboom-bierbrouwerijen. Bekende drankenmerken van het bedrijf zijn Courvoisier (cognac), Tia Maria (likeur) en de whisky's Ballantine's en Canadian Club.